Datum: 9.2.2022 18:55:16 - Rubrika: Dobro je vedeti
Znate izračunati, koliko maščobe je v siru?
Če proizvajalec napiše, da ima sir 50 % maščob, se to ne nanaša na celotno težo, pač pa na delež suhe snovi. Komplicirano? Namenoma?
Odkar so maščobe spet popularne, še posebej pa mlečne maščobe, mnogi proizvajalci na veliko poudarjajo delež maščob. Ker se pri različnih sirih uporablja različno mleko, so nihanja glede dejanske količine maščob precejšnja. Res je, da se največ uporablja kravje mleko, a tudi siri iz kozjega, ovčjega in v primeru mocarele tudi bivoljega mleka niso redkost.

Kakšen je izračun?

Vzemimo primer edamca, ki se hvali z 20 % maščobe. Ker se to nanaša na suho snov, moramo preveriti najprej ta podatek. Vidimo, da je v edamcu 50 % suhe snovi, ostalo je voda. 20 % maščobe glede na suho snov pomeni samo 10 % glede na celotno težo, kar je na spodnji meji dopustnega.

Dejstvo je, da morajo dobri siri imeti med 10 in 30 % maščob, čeprav imajo siri, kot so gauda, grojer, parmezan, modri sir in še nekateri drugi po 40 % in več.

Pozorni bodite na otroške sire in znamenite trikotne sire, saj imajo ti samo 20 % suhe snovi, kar na koncu prinese vsega 4 grame maščob. Od takega sira nimate veliko hranljivih snovi in je bolje, da se jim izogibate.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021