Datum: 31.1.2022 21:04:10 - Rubrika: Zanimivosti
Ali podpirate prepoved energijskih pijač?
Odbor za zdravje EU predlaga omejitev prodaje energijskih pijač mladim. Pravijo, da te pijače povzročajo več škode, kot koristi.
Raziskave kažejo, da 68 % mladih Evropejcev od 21 let vsak teden popije vsaj eno pločevinko energijske pijače, 24 % pa jih popije celo več kot štiri. Še bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da kar 25 % mladih med 10 in 14 let redno pije energijske pijače. Obstaja že kar nekaj raziskav, ki kažejo, da te pijače povišujejo krvni pritisk, srčni utrip, mladi po nepotrebnem vnašajo kofein, ki povzroča celo vrsto drugih nevšečnosti. Zato ne preseneča odločitev Odbora za zdravje v EU, ki predlaga podobne ukrepe, ki veljajo za alkohol in tobak: mlajši od 18 let ne bodo smeli več kupovati energijskih pijač.

Seveda so se na tak predlog najprej odzvali proizvajalci pijač, medicinska stroka pa je precej neodločna. tipična je namreč raziskava, ki so jo naredili v ZDA na univerzi Semmelweis, kjer so ugotovili, da te pijače telesu ne dajo nikakršne energije, pač pa zgolj izčrpavajo telo, posledica tega pa je slabost, omedlevica, dehidracija ... Po drugi strani pa ugotavljajo pozitivne učinke pri športnikih in ljudeh pod stresom, vendar pod pogojem, da nimate težav s srcem.

Do podobnih rezultatov so prišli tudi drugi raziskovalci, analize dolgoročnih učinkov pa še ni. Vedeti moramo, da so to pijače, ki jih pred desetletjem še ni bilo. Vsaj ne v takem obsegu.

Ali bo Urad za zdravje s svojim predlogom uspel, je težko napovedati, ker bi prepoved prodaje pijač s kofeinom za sabo potegnilo precej več proizvajalcev, kot samo "energijske" velikane. So pa pohiteli v Litvi, kjer so že lani novembra sprejeli omejitev prodaje, zdaj pa se zdi, kot da Evropa čaka in opazuje, kaj bo.

Za konec pa še nekaj v razmislek: za alkohol tudi velja omejitev prodaje, pa je kljub vsemu vse več mladih, še posebej ekstremno mladih, vse pogosteje opitih. V deželah na severu je bila že skoraj polovica 13-letnikov vsaj enkrat pijanih.
Bis
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021