Datum: 5.4.2022 20:55:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
Je predober imunski sistem lahko škodljiv?
Če poznate delovanje imunskega sistema, potem vam je jasno, da raznovrstni kemični dodatki niso dobri za zdravje.
Človek ima dve vrsti imunskega sistema: prirojenega in pridobljenega. Prirojen je pač takšen, koga nosimo v genih in je hiter, učinkovit, za nas pa včasih neprijeten. Res je, da so metode delovanja prirojenega imunskega sistema precej preproste, a zato prav nič manj učinkovite.

Prirojen imunski sistem dvigne telesno temperaturo, ker želi vsiljive bakterije dobesedno skuhati. Prirojen imunski sistem povzroča kašelj, ker želi, da škodljive bakterije gredo iz telesa. Tudi pretirano potenje in nahod sta del obrambne strategije telesa. Če bi torej želeli okrepiti imunski sistem, krepimo tudi njegove obrambne mehanizme, vročine, kašljanja in potenja pa si nihče ne želi še bolj okrepiti, kajne?!

Povsem drugače je s pridobljenim imunskim sistemom na katerega pa lahko vplivamo z zdravim načinom življenja, predvsem pa s prehrano. Pri tem gre za sposobnost organizma, da proizvede celice tipa B in T, ki nastajajo v povezavi s proteini oziroma antitelesi s katerimi se telo bori proti vsiljivcem. Za to zapleteno razlago se v resnici skrivajo recepti, ki se jih telo sproti uči. Ko enkrat telo premaga določeno vrsto virusa, ima shranjen recept, kako v prihodnje proizvesti protitelesa. Povedano drugače: več bolezni prebolite, z več recepti za proizvodnjo protiteles razpolaga vaše telo.

S hrano, pa tudi prehranskimi dodatki, damo telesu energijo in gradbeni material za gradnjo teh teles. In tu nastane drug problem.

Ko virus zaide v naše telo, se aktivirata prirojen in pridobljen imunski sistem. Če imate močan pridobljen imunski sistem, bodo protitelesa zelo hitro premagala vsiljivce, med tem pa bo prirojen imunski sistem aktiviral vse svoje mehanizme. Zato se pogosto dogaja, da ste bolezen že zdavnaj preboleli, kašljate pa še kak teden, ali dva po njej.

Dejstvo je, da tudi s krepitvijo imunskega sistema ne smemo pretiravati, kar pa seveda ne pomeni, da v času, ko zbolimo, ne smemo pomagati pri obrambi. Najboljši recept za zdrav imunski sistem je pa še vedno higiena - če si boste dovolj pogosto umivali roke in se ne dotikali obraza, potem boste naredili več, kot tisoč tablet.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021