Datum: 15.2.2022 18:46:35 - Rubrika: Zdravje, lepota
S česnom in jabolčnim kisom proti raku
Zgodba o ljudskem zdravilu, ki je prepričala nemškega regulatorja za medicino, da česen uvrsti na seznam medicinsko potrjenih zdravil
Česen je začimba, ki se uporablja že več kot 5000 let. Najpogosteje ga srečamo pri arabski in mediteranski hrani, o zdravilnih učinkih pa beremo že v več tisoč let starih zapisih. Nenavadno je, da sodobna medicina česen šele odkriva. Čeprav je dokazov o pozitivnih učinkih ogromno, pa je stroka kljub vsemu zadržana. Odločitev nemškega regulatorja za zdravila je zato prelomna.

Kaj je Nemce prepričalo v zdravstvene učinke česna?

V Kaliforniji v ZDA je Nacionalni center za komplementarno in alternativno medicino financiral raziskavo o vplivu česna. Natančneje: želeli so preveriti, kakšen vpliv ima nenavadna ljudska mešanica česna in jabolčnega kisa. Zapisi o tem ljudskem zdravilu se namreč pojavljajo na skoraj vseh kontinentih in to v različnih obdobjih.

V medicinsko vodeni raziskavi je sodelovalo 200 prostovoljcev, ki so 6 mesecev vsak dan dobivali 4 grame česnovega ekstrakta. Končni rezultat je še enkrat več presenetil raziskovalce. Tistim s povišanim pritiskom, se je pritisk popravil. Tistim s povišanim holesterolom, se je izboljšala krvna slika (še posebej znižal se je slab holesterol LDL). Tistim s težavami na srcu, se je zdravje bistveno izboljšalo, saj je česen med najboljšimi zdravili, ki preprečujejo srčne in možganske kapi. In še ene podrobnosti raziskovalci niso spregledali: v času testa nihče od prostovoljcev ni zbolel niti za najmanjšim prehladom ne.

A vse to ne bi bilo dovolj za nemškega regulatorja, če v raziskavi ne bi posebej pozorno spremljali vpliv česna na razvoj rakastih bolezni in metastaz. Ne samo, da se je prostovoljcem v velikem odstotku napredovanje bolezni ustavilo, 23 % sodelujočih se je v celoti pozdravilo. Kot piše v končnem poročilu, to še ni zadosten dokaz, da česen zdravi raka, so pa rezultati zelo spodbudni.

Skrivnostni napitek

Ljudsko izročilo pravi, da potrebujete:
  • 10 strokov česna
  • 2 dcl jabolčnega kisa
  • 1 dcl medu
  • sok ene limone

Vse skupaj minuto in pol mešajte v mešalniku, da dobite gosto gladko zmes, ki jo lahko hranite v hladilniku, vendar ne več kot 5 dni. Nekateri mešanico sestavin samo dobro premešajo, da stroki česna ostanejo celi, a ima tak napitek manj zdravilnih učinkov. Je pa res, da so celi stroki obstojni tudi do mesec dni. Priporočeno je, da 2 žlici pojeste vsaj 10 minut pred obrokom (lahko ju razredčite z vodo, ali naravnim sokom), najpomembneje pa je, da 2 žlici pojeste na tešče.

Prvi učinki na zdravje se bodo poznali že po dveh tednih rednega uživanja.

Med v tej mešanici deluje kot naravno sladilo, deluje pa tudi protibakterijsko, protivirusno in protiglivično. Med je še posebej pomemben v zimskih mesecih, ker krepi imunski sistem, nas varuje pred virusnimi obolenji, nenazadnje pa dobro blaži kašelj.

Limona daje mešanici svežino in poudari protivirusno komponento. V kombinaciji z medom je dober čistilec telesa.

Jabolčni kis naj bo domač, ker ima tako več zdravilnih komponent. Seznam bolezni, ki jih zdravi, je praktično neskončen, začne pa se pri vseh vrstah alergij, sladkorne bolezni, artritisa, težav s kožo, celo proti prhljaju ... Jabolčni kis naj bi pila že Kleopatra, z njim hujša holivudska zvezdnica Megan Fox in manekenki Cindy Crawford in Heidi Klum ...

Ali ste vedeli, da česnu pravijo tudi italijanski parfum? Res je, da naši zahodni sosedi vse jedi močno začinijo s česnom, zanje pa je zadah, ki je na žalost obvezen spremljevalec vseh jedi začinjenih s česnom, sinonim za zdravje. Česen namreč povzroči sproščanje vodikovega sulfata, istega plina, ki povzroči smrad po gnilih jajcih.

Na koncu pa še opozorilo: gornjo mešanico odsvetujemo ljudem, ki imajo težave z želodčno kislino.
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021