Datum: 23.3.2022 20:55:56 - Rubrika: Dobro je vedeti
4 miti o hrani, ki smo jim vsi nasedli
Hrana v času naših babic je bila bistveno drugačna, kot je danes, a se še vedno držimo nekaterih načel.
1. So multivitaminska živila res zdrava?
V začetku 20. stoletja so znanstveniki odkrili, da veliko bolezni nastane zaradi pomanjkanja vitaminov. Bolezni, kot so rahitis, skorbut, beri-beri so res posledica premalo pestre hrane, kar je prehranska industrija hitro izkoristila in začela trgovati z vitamini. Ker pa se je dostopnost do hrane v zadnjih 50 letih bistveno izboljšala, tudi bolezni povezanih s pomanjkanjem vitaminov ni več in tudi potreb po multivitaminskih dodatkih ne. Tovrstni napitki in tablete lahko organizmu celo škodijo (poglejte članek Nam lahko preveč vitaminov škodi).

2. Ali aspirin res preprečuje srčne kapi?
Znano je, da aspirin preprečuje infarkte, ker acetilsalicilna kislina preprečuje zgoščevanje krvi. Vendar pa strjevanje krvi ni vedno nezaželeno, še posebej ne pri notranjih krvavitvah denimo v možganih, ali želodcu. V teh primerih ima nestrjevanje nasproten učinek. Kardiologi zato priporočajo aspirin le bolnikom, ki imajo resne težave s srcem, vsem ostalim pa ne. Kaj šele, da bi ljudje z zdravim srcem jemali aspirin iz preventivnih razlogov.

3. Je margarina boljša od masla?
To je mit, ki zadnja štiri leta več ne velja. že samo posnetki tovarn, ker izdelujejo margarino, vam pokvarijo apetit, ker nihče ne ve, kakšno vrsto maščob uporabijo proizvajalci. Večinoma najmanj kvalitetno, odpadno in nič ne pomaga, če v nekaj skromnih odstotkih dodajo tudi kaj bolj kvalitetnega. Še to: maslo so iznašli pred več tisočletji, margarino pa leta 1813 v laboratorijih. Verjetno vam je jasno, da nič industrijsko pridelanega ne more konkurirati z naravnimi maščobami.

4. So jajca zdrava?
Znanstvena stališča glede jajc se tako pogosto menjajo, da težko verjamem tisti, ki pravijo, da jajca škodujejo, in tudi tistim, ki pravijo, da so jajca ena najbolj hranljivih živil na svetu. Šele nedavno je bilo odkrito, da holesterol v jajcih nima veliko veze s holesterolom v krvi. Dejstvo je, da ima samo eno jajce 200 mg holesterola, kar je približno 2/3 dnevnega vnosa. Vendar pa je to drugačen holesterol, ki telesu celo prija. Poleg tega ima jajce veliko esencialnh vitaminov, mineralov in predvsem omega-3 maščobnih kislin, kar človeško telo ne more proizvesti in so zato jajca nujno potrebna.

Verjetno bomo o jajcih pisali samo pozitivne stvari naslednja štiri leta, ko bo spet prišlo kakšno novo odkritje in vse skupaj postavilo na glavo.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021