Datum: 23.3.2023 20:55:56 - Rubrika: Dobro je vedeti
4 miti o hrani, ki smo jim vsi nasedli
Hrana v času naših babic je bila bistveno drugačna, kot je danes, a se še vedno držimo nekaterih načel.
1. So multivitaminska živila res zdrava?
V začetku 20. stoletja so znanstveniki odkrili, da veliko bolezni nastane zaradi pomanjkanja vitaminov. Bolezni, kot so rahitis, skorbut, beri-beri so res posledica premalo pestre hrane, kar je prehranska industrija hitro izkoristila in začela trgovati z vitamini. Ker pa se je dostopnost do hrane v zadnjih 50 letih bistveno izboljšala, tudi bolezni povezanih s pomanjkanjem vitaminov ni več in tudi potreb po multivitaminskih dodatkih ne. Tovrstni napitki in tablete lahko organizmu celo škodijo (poglejte članek Nam lahko preveč vitaminov škodi).

2. Ali aspirin res preprečuje srčne kapi?
Znano je, da aspirin preprečuje infarkte, ker acetilsalicilna kislina preprečuje zgoščevanje krvi. Vendar pa strjevanje krvi ni vedno nezaželeno, še posebej ne pri notranjih krvavitvah denimo v možganih, ali želodcu. V teh primerih ima nestrjevanje nasproten učinek. Kardiologi zato priporočajo aspirin le bolnikom, ki imajo resne težave s srcem, vsem ostalim pa ne. Kaj šele, da bi ljudje z zdravim srcem jemali aspirin iz preventivnih razlogov.

3. Je margarina boljša od masla?
To je mit, ki zadnja štiri leta več ne velja. že samo posnetki tovarn, ker izdelujejo margarino, vam pokvarijo apetit, ker nihče ne ve, kakšno vrsto maščob uporabijo proizvajalci. Večinoma najmanj kvalitetno, odpadno in nič ne pomaga, če v nekaj skromnih odstotkih dodajo tudi kaj bolj kvalitetnega. Še to: maslo so iznašli pred več tisočletji, margarino pa leta 1813 v laboratorijih. Verjetno vam je jasno, da nič industrijsko pridelanega ne more konkurirati z naravnimi maščobami.

4. So jajca zdrava?
Znanstvena stališča glede jajc se tako pogosto menjajo, da težko verjamem tisti, ki pravijo, da jajca škodujejo, in tudi tistim, ki pravijo, da so jajca ena najbolj hranljivih živil na svetu. Šele nedavno je bilo odkrito, da holesterol v jajcih nima veliko veze s holesterolom v krvi. Dejstvo je, da ima samo eno jajce 200 mg holesterola, kar je približno 2/3 dnevnega vnosa. Vendar pa je to drugačen holesterol, ki telesu celo prija. Poleg tega ima jajce veliko esencialnh vitaminov, mineralov in predvsem omega-3 maščobnih kislin, kar človeško telo ne more proizvesti in so zato jajca nujno potrebna.

Verjetno bomo o jajcih pisali samo pozitivne stvari naslednja štiri leta, ko bo spet prišlo kakšno novo odkritje in vse skupaj postavilo na glavo.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021