Rubrika: Dobro je vedeti
živila, ki zdravijo raka, in jih farmacija ne bo nikdar priznala
Objavljamo 5 živil, ki vam lahko pomagajo pri boju z najhujšimi boleznimi
živimo v svetu, ko nas iz vseh strani bombardirajo z najrazličnejšimi informacijami, zdravili in preparati, a ključ do zdravja je v nas samih. Raziskovalci so pred časom ugotovili, da obstaja v našem telesu tudi beljakovina, ki pomaga premagati rakave celice in zavira rast tumorjev in metastaz. Ker pa farmacevti v laboratorijih še ne znajo sintetizirati skrivnostne sestavine, obstaja samo en način, kako jo aktivirati: po naravni poti s hrano.

Objavljamo 5 živil, ki vam pri tem pomagajo.

5. Sveže sadje in zelenjava
Sveže sadje in zelenjava imajo bistveno več vitaminov, mineralov, vlaknin in drugih hranljivih snovi, kot katerakoli predelana hrana. Še več! Če jeste živo hrano, potem v telo vnašate zdrava hranila. Če jeste predelano, mrtvo hrano, potem svoje telo le obremenjujete s snovmi, ki lahko povzročijo težke bolezni. V boju proti raku najbolj izstopajo kivi, čebula in česen, v zadnjem času pa se veliko govori tudi o soku graviole, granantnega jabolka in aronije.

4. Paradižnik
Karotenoidi in likopen so v paradižniku najbolj zanimive snovi. V telesu preprečujejo vnetja in pomagajo pri boju proti vsem vrstam rakov, še posebej pa proti raku prostate. Veliko likopena najdemo v lubenicah, rdečih grenivkah, v predelani obliki pa je tudi v pelatih in kečapu. Največ likopena je v paradižnikovi lupini, sicer pa ga je v kuhanem paradižniku več, kot v surovem.

3. Zeleni čaj
Glavni flavonoidi v zelenem čaju so kemferoli in katehini. Slednji imajo neverjetno moč, da blokirajo rast tumorjev, poleg tega pa pomagajo pri preprečujejo rast rakastih celic ter aktivnost prostih radikalov, to je molekul, ki povzročajo celične poškodbe iz katerih se lahko razvije rak.

2. Grozdje in resveratrol
Resveratrol spada med najmočnejše antioksidante, mnogi pa o njem govorijo, kot o največjem odkritju v zadnjih 20 letih. Sprva so mislili, da pomaga samo pri boleznih srca in ožilja, potem so ugotovili, da znižuje holesterol, pomaga pri sladkorni bolezni, zavira staranje in pomaga pri regeneraciji celotnega organizma. Mnogi verjamejo, da bi z njim bilo mogoče podaljšati življenjsko dobo čez 120 let. Največ resveratrola najdemo v japonskem dresniku, arašidovem maslu, temni čokoladi in borovnicah, daleč največ pa ga je v rdečem vinu in grozdju.

1. Kurkuma
Kurkuma ima celo serijo zelo močnih antioksidantov, ima zelo širok spekter delovanja pri najrazličnejših boleznih in je brez stranskih učinkov. Nedavna študija, ki so jo naredili v biotehniškem laboratoriju v Münchenu, razkriva, da kurkuma doslej najučinkoviteje zavira nastanek in razvoj metastaz.

Na koncu pa še podatek: patentiranje in prijava zdravila stane približno milijardo evrov. Kadar gre za naravne učinkovine s katerimi je povezanih več neodvisnih raziskav in člankov v strokovnih revijah, je patentiranje praktično nemogoče. Zato se v takih primerih multinacionalke ne odločijo za razvoj zdravil, pač pa vse skupaj zapakirajo v prehranske dodatke.
Erika Volk


Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023