Datum: 28.3.2022 10:24:55 - Rubrika: Zdravje, lepota
Z leti vam začne primanjkovati vitaminov. Veste katerih?
V vsakem starostnem obdobju prevladujejo določeni problemi, ki jih najlažje obvladujete s hrano. Preverite, kakšna hrana ustreza vašim letom.
20 do 30 let

Če mislite, da ste v tem obdobju najbolj zdravi, da vaš organizem deluje optimalno, se motite. Res je, da vsi organi delujejo s polno močjo, zato morate še kako skrbeti, da bo tako tudi ostalo. Potrebujete vse vrste vitaminov in mineralov, vsekakor pa bodite pozorni na vitamin A. Jejte hrano z veliko železa, ki preprečuje anemijo in preprečuje slabokrvnost in jejte veliko rastlin z zelenimi listi, še posebej špinačo.

30 do 40 let

Zlasti za ženske je to običajno obdobje materinstva, tako moški, kot ženske pa potrebujejo veliko hrane, ki pomirja in osrečuje. Pozorni bodite na živila, ki imajo veliko folne kisline, kalcija in vitamina D. Na jedilniku naj bo vsak dan mleko in mlečni izdelki, jejte veliko zelja in rib, vsem temu ob bok pa vzdržujte telesno kondicijo. Ključno v tem obdobju je, da ohranite postavo takšno, kot na maturantskem plesu. V teh letih se namreč zredi več kot 80 % ljudi.

40 do 50 let

V tem obdobju se začno nakazovati težave, ki bi vas lahko spremljale do konca življenja, zato naj bo vaša prehrana bogata z antioksidanti, vitamini C in E, prav tako pa ne pozabiti na vitamin D. Antioksidanti vam bodo pomagali skrbeti za zdravo srce in ožilje, z vitamini pa bo vaša koža kljubovala posledicam staranja.

50 do 60 let

Vitamin E je ključen element za ohranjanje gladke in prožne kože. Paziti je treba na delovanje živčnega sistema, vzdrževati visok nivo imunskega sistema, izogibajte pa se vsem naporom, ki bi lahko povzročali bolečine v mišicah. V tem obdobju se zdi, da so banane najboljše zdravilo.

60 do 70 let

To je obdobje, ko je spet potrebno biti pozoren na celotno paleto vitaminov. Vitamin D in kalcij potrebujejo predvsem ženske. Cink in vitamin B12 skrbita za nivo holesterola v krvi, preprečujeta osteoporozo, astmo, sladkorno ... Jesti je potrebno veliko mesa, mleka in mlečnih izdelkov in jajca.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021