Datum: 10.11.2022 13:52:10 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj mislite, da vas zakisanost telesa ne more doleteti?
80 % Evropejcev trpi zaradi zakisanosti telesa, le redki pa vedo, kako to ozdraviti, še manj pa, kako se temu izogniti.
Zakisanost telesa pomeni, da se vam je porušilo kislinsko-bazično ravnotežje, posledica tega pa je lahko slabost, razdražljivost, utrujenost, zaspanost, težave s (suho) kožo, težave z lasmi, lahko pride do zaprtja, ali pa diareje. Če zakisanost traja dlje časa, so lahko posledice veliko bolj usodne, celo do ustavitve delovanja nekaterih organov lahko pride. Zato zakisanost ni samo stvar tistih, ki so na dieti in hujšajo, pač pa bi morali biti na te simptome pozorni vsak dan znova.

Zakisanost telesa večinoma povzroča pomanjkanje telesne aktivnosti, stres, hiter tempo življenja in seveda nepravilno prehranjevanje. Pravzaprav lahko pravilna prehrana močno ublaži naštete težave, zato je treba izbirati živila, ki so bogata z natrijem, kalijem, kalcijem, magnezijem ... Izogibajte se jajcem, mesu, ribam, sirom, žitnim izdelkom, maščobam, rižu, še posebej pazljivi bodite na sladkarije, gazirane pijače, kavo, čaje, alkohol. Zakisanost namreč ne povzročajo živila, ki so po okusu kisla, pač pa tista, ki v želodcu povzročijo reakcije izločanja želodčne kisline.

Na listi zdravih živil so: ajda, proso, surovo mleko in smetana, skoraj vse vrste zelenjave (zlasti bučke, špinača, jajčevci, redkev, pesa, brokoli, korenje, zelena, paradižnik) in večina sadja (še posebej kivi, lubenice, banane, breskve, jagode, maline).

Kaj se dogaja v telesu ob zakisanosti?

Problem želodčne kisline je, da se veže na tkivo in se začne nabirati v celicah, kar zmanjša njihovo učinkovitost. Več zakisanih celic najprej prizadene živčni sistem, nastopijo motnje pri dihanju, spanju, moteno je delovanje srca, ledvic, zmanjša se vam imunski sistem, čutite pomanjkanje energije ... Prvi znaki zakisanosti so pogosta napihnjenost, zgaga, bolečine v sklepih in mišicah, konstantna utrujenost, glavoboli ... Pogoste so glivične okužbe, težave z žolčnimi kamni, napadi astme, artritis, protin ... Pri zakisanosti telesa je celo hujšanje 3-krat težje, kot sicer.

Ali se lahko izognemo zakisanosti tako, da ne jemo "kislih" živil?

Nikakor! Jesti moramo uravnoteženo hrano, ki je po svoji alkalnosti čim bliže nevtralni vrednosti vašega telesa. Človekov pH faktor običajno znaša med 7,35 in 7,45, a naš problem je, da pojemo preveč hrane, ki povzroča kislino.

In še nasvet, kako veste, da vaše telo ni zakisano: če se vam zaluštajo kisle kumarice, potem niste zakisani.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021