Datum: 19.11.2022 13:27:34 - Rubrika: Dobro je vedeti
Znate uporabljati olivno olje? Preverite!
Olivno olje ni tako, kot druga olja, zato pa je veliko bolj zdravo. Preberite nekaj nasvetov o uporabi ...
Olivno olje ima med vsemi olji največ nenasičenih maščobnih kislin, zato je tudi najbolj zdravo. Pri tem pa je pomembno, da ga pravilno hranite in pravilno uporabite, saj bo le tako obdržal večino zdravilnih lastnosti. Upoštevajte pa, da četudi vse delate pravilno, ga potem, ko je steklenica enkrat odprta, ni dobro uporabljati več kot eno leto, zdravilne sestavine pa se že po 6 mesecih tako zmanjšajo, da praktično ni več razlike z ostalimi olji.

1. Lahka olivna olja in kalorije
Če v trgovini najdete lahko olivno olje (light olive oil), to ne pomeni, da ima olje manj kalorij, pač pa, da je večkrat rafinirano, torej bolj prečiščeno, blagega okusa in vonja. žlica vsakega olivnega olja, če je seveda pristno, ima 120 kalorij in 14 gramov maščob. Zapomnite si, da so lahka olja prav zaradi načina pridelave, bolj zdrava.

2. Grenkoba
Če olivno olje pogreni, to ne pomeni, da se je pokvarilo in ga je treba vreči vstran. Prav nasprotno! Več grenkobe pomeni, da ima olje več antioksidantov. Naj bo to tudi atribut, ko se odločate med več olji, katerega izbrati.

3. Temno in suho
Olivnega olja nikar ne shranjujte v hladilniku, ker se bo začelo zgoščevati in bo že po enem mesecu praktično neuporabno. Prav tako olje, ki ni v temni steklenici, ni veliko vredno (pravo olivno olje mora biti vedno in samo v temnih steklenicah). Steklenico hranite na temnem, suhem in hladnem prostoru (idealno je vsaj 5 stopinj pod sobno temperaturo). Steklenice ne shranjujte na visokih policah, ali v visokih elementih, ker se tam med kuhanjem nabira največ sopare in je tudi topleje. Steklenice prav tako ne shranjujte blizu električnih naprav, ker inducirana napetost, četudi je zelo minimalna, uničuje životvorne snovi v olju (tudi električnih kablov in naprav na baterije naj ne bo blizu).

In še nasvet, ki smo se ga učili v osnovi šoli: hraniti stvari na, ali blizu hladilnika, tudi ni dobro. Če naj bo hladilnik znotraj hladen, mora ogrevati okolico (delovanje motorja).
Erika Volk
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021