Datum: 5.11.2021 10:26:16 - Rubrika: Dobro je vedeti
Spomladi hujšamo za lepoto, jeseni pa za zdravje
Če mislite, da so maščobe krive za vaš višek kilogramov, potem je dobro vedeti s čim jih najlažje topite
Redna telovadba in zmerna telesna aktivnost, kamor sodijo tudi sprehodi, so zlasti v jesenskem in zimskem času zelo pomembni. Ljudje se v tem delu leta manj gibljemo, zato se tudi bolj redimo. Mnogi prehranski strokovnjaki pravijo, da spomladi hujšamo za lepoto, jeseni pa za zdravje.

1. Mleko in mlečni izdelki
Mleko in mlečni izdelki živalskega izvora vsebujejo konjugirano linolno kislino (CLA), ki pomaga pri transportu sladkorja v celice mišic, poleg tega pa preprečuje, da telo višek glukoze pretvori v maščobo. Poleg tega CLA znižuje nivo sladkorja in tako pomaga pri hujšanju in tudi pri vsesplošnem počutju.

2. Govedina
L-karnitin je mogoče najti v rdečem mesu (jagnjetini, divjačini, govedini) in tudi v ribah. Pomemben je za regeneracijo mišic, uporablja se kot spodbujevalnik metabolizma, prav tako pa pospešuje izgorevanje maščobnih celic.

3. Morski sadeži
Morski sadeži imajo citozan, posebno vrsto vlaknin, ki vežejo nase maščobe v želodcu. Poleg tega pa vse vrste vlaknin spodbujajo delovanje črevesja, kar pospešuje prebavo in uravnava pritisk in raven holesterola v krvi.

4. Cimet
Cimet se že dolgo uporablja za zdravljenje prebavnih motenj, pri bakterijskih okužbah, normalizira krvni tlak, raven sladkorja in pospešuje prebavo. Pravzaprav imajo tak učinek vse dišeče božične začimbe in morali bi jih uporabljati vsak dan.

5. Kakavova zrna
Teobromin je zelo pomemben za naše počutje, pomaga pa tudi pri hujšanju. Da bi bili učinki hujšanja vidni, bi ga morali pojesti vsaj 10 gramov na dan, kar pa je približno 3 kilograme temne čokolade. Pomaga, če jemljete koncentrat, sicer pa nekaj temne čokolade brez sladkorja lahko bolj koristi, kot škodi.

6. Zeleni čaj
Večina čajev vsebuje katehin, ki učinkovito razgrajuje maščobe. poleg tega pa je to antioksidant, ki je 100-krat močnejši od vitaminov C in E.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021