Datum: 5.11.2022 18:57:42 - Rubrika: Zdravje, lepota
Znate kontrolirati svoje dihanje in zakaj bi to morali znati?
Dihanje ima podoben učinek, kot prehranjevanje. S pravilnim dihanjem telo bolje funkcionira.
Ali ste vedeli, da lahko s kontroliranim dihanjem zajamete tudi do 10-krat več zraka? Telo tako dobi 10-krat več kisika, izboljša se prekrvavljenost, zavestno lahko aktivirate delovanje nekaterih organov, predvsem pa lahko svoje telo ves čas vzdržujete v dobri kondiciji. Zavestna kontrola dihanja lahko zelo vpliva na vaše zdravje.

Znate dihati?

Odgovor na vprašanje, ali znate dihati, je ne. Človek pravilno diha edino ob rojstvu, potem pa z leti na to funkcijo počasi pozabljamo. Raziskave kažejo, da za vsakih 20 let življenja se naša sposobnost pravilnega dihanja zmanjša za 5 %, veliko ljudi nad 60 leti starosti pa že ima resne težave z dihanjem. Ne smemo pozabiti, da se telo čisti tudi z dihanjem, ta problem pa je še posebej pogost pri ženskah, ki že zaradi fizionomije dihajo hitreje, plitvo in brez prepone. Zato je z leti nadzorovati dihanje zelo pomembno.

Čiščenje telesa poteka 70 % preko dihal, preostanek pa preko kože in ledvic. Nepravilno dihanje dokazano povzroča slabo razpoloženja, zmanjša telesno aktivnost, povzroča težave s koncentracijo. Zaradi premalo kisika v krvi nastajajo glavoboli, čutite pomanjkanje energije, koža se počasneje obnavlja, pa tudi delovanje notranjih organov je počasnejše, manj učinkovito.

Kako zavestno dihati?

Bistveno je, da na dihanje večkrat pomislite. pravilno dihanje je pomembno v službi, četudi samo sedite. Pomembno je med telesno aktivnostjo in tudi med počitkom. Dihanje je zelo pomembno tudi med prehranjevanjem, ko mora biti še posebej enakomerno, umirjeno in globoko, da se hranljive snovi dobro premešajo s kisikom.

Ljudje, ki so pod stresom, večinoma dihajo neenakomerno in plitvo, kar ima posledice tako na duševnem, kot fizičnem stanju telesa.

Ali ste vedeli, da pravilno dihanje vpliva tudi na vašo hrbtenico. Če sedite več kot 40 minut, se je dobro za 5 minut vzravnati, sprostiti in počasi in globoko dihati. Verjemite, 10 do 20 iskrenih vdihov lahno naredi čudeže.

Med tekom veliko tekačev priporoča en vdih na 2 dotika stopal s podlago. Sinhronizacija dihanja in teka tako ne ustvarja dodatnega nepotrebnega pritiska na prepono in notranje organe.

Enakovredno dihanje, kjer sta dolžina vdiha in izdiha enako dolga, umirja živčevje, znižuje krvni pritisk, zmanjšuje stres in izboljša prebavo. Poskusite to tehniko gojiti med potjo domov. S tem boste zmanjšali stres, sprostili živce. Enakovredno dihanje blagodejno vpliva tudi na očesne živce, kar pomeni, da si boste zbistrili tudi pogled in se znebili učinka utrujenih oči. Ne pozabite: 5 minut kontroliranega dihanja je dovolj. Lahko pa tudi več.

In še nasvet: zdravniki zagovarjajo vdih skozi nos, ker tako povečujemo saturacijo CO2 v krvi, kar nas pomirja, hkrati pa zrak ogrejemo, zmanjšamo vnos alergenov in predvsem kontroliramo dihanje.

Pa še dodaten nasvet samo za moške: zaradi prehitrega in pretiranega dihanja veliko moških izgubi zavest. To se največkrat zgodi, ko so zraven pri porodu. Preveč kisika in prehitro dihanje lahko povzroči šok v telesu, zato nikar ne pretiravajte. Pri ženskah je omedlevica zaradi pretiranega dihanja redkejša, čeprav se tudi lahko zgodi.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021