Rubrika: Zdravje, lepota
7 razlogov, zakaj se je pozimi bolje tuširati s hladno vodo
Če nas poleti vroč tuš ohladi, pa nas pozimi hladen tuš utrdi - Preberite 7 razlogov zakaj?!
1. Močnejši imunski sistem
Obstaja vrsta raziskav, ki potrjujejo povezavo med tuširanjem s hladno vodo in imunskim sistemom. Pravzaprav ne gre samo za tuširanje, pač pa celo plavanje v mrzli vodi. V Sibiriji se otroci takoj, ko se shladi, vsak dan za nekaj minut okopljejo v ledeno mrzli vodi. Rezultat je, da v tistih krajih pozimi skorajda ne poznajo prehladov in gripe. Pravijo, da vas 5 minut v vodi hladni okrog 10 stopinj, za 6 tednov obvaruje pred raznimi boleznimi.

2. Topljenje maščob
Problem zimskih mesecev je tudi v tem, da telo samo preklopi na varčevalni program in si začne pripravljati zaloge maščob za hude čase. V pradavnini je to verjetno rešilo človeka pred zmrzalijo, danes pa so nam nekatere pra-lastnosti ostale prirojene. Zato se večina nas v zimskih mesecih poredi.

Pravijo, da vam bo vsaka minuta pod mrzlim tušem vzela približno 100 kalorij. Večinoma bo to energija, ki je nakopičena v maščobnih oblogah. Torej: hladna prha pomaga pri hujšanju.

3. Boljši krvni obtok
Če vas zebe v roke, noge, če se počutite utrujeni, vas bolijo mišice, v takih primerih imate skoraj zagotovo problem s prekrvavitvijo. Poskusite se oprhati s čim hladnejšo vodo, kar po v telesu sprožilo samoogrevalne reakcije, torej krvni obtok. Dober krvni obtok je koristen za vrsto drugih bolezni.

4. Lepša koža in lasje
Vroča voda odpira, hladna pa zapira razširjene pore na koži. Zato je koža videti bolj gladka in zdrava. Poleg tega suha voda tudi izsuši lasišče, lasje pa so manj elastični in jih je težje česati.

5. Boljši limfni sistem
Limfni sistem je nekakšna komunalna služba v našem telesu, saj pomaga pri izločanju odpadnega materiala. Pravilno delovanje limf je zelo pomembno, kadar smo bolni, da gredo strupi čim prej iz telesa. Hladna voda povzroči boljšo in hitrejšo prekrvavitev, ko pa telo poskuša samo poskrbeti za ohranjanje delovne temperature, se aktivirajo prav vse mišice, kar daje podoben učinek, kot pri najtežjih športih. Vse to pripomore tudi k boljšemu delovanju limfnega sistema, kar hkrati tudi čisti telo.

Če vam hladna prha ne paše, se je vseeno dobro vsaj enkrat tedensko potruditi, če druga ne, da vsaj deloma prečistite telo.

6. Čistejše dihalne poti
Poleg boljšega krvnega obtoka se spremeni tudi naše dihanje, ki refleksno postane bolj globoko in intenzivnejše. To pomeni, da pljuča dobijo več kisika, pa tudi dihalne poti se razširijo in sprostijo.

7. Boljši spanec
Če vas muči nespečnost, ali vas tlačijo nočne more, se vsaj eno uro pred spancem stuširajte s hladno vodo. S tem boste zmanjšali stres, napetosti mišic, še zadnjič boste aktivirali celotno telo, potem pa pod toplo odejo mirneje zaspali. Ko boste to enkrat poskusili in okusili občutek sprostitve, ki sledi po hladni prhi, se boste tega običaja hitro navadili. Ni lepšega, kot pozimi skočiti v toplo, mehko posteljo.
Bis
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023