Datum: 11.1.2023 16:36:02 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj so ohlajene testenine bolj zdrave od vročih?
Ni vseeno, ali pojemo testenine takoj, ko jih skuhamo, ali eno uro kasneje. Preverite v čem je razlika!
Testenine, krompir in kruh imajo veliko škroba, ki ni najboljši za zdravje, še manj pa za vitko linijo. Britanski znanstveniki so dokazali, da je velika razlika med običajnim in odpornim škrobom, kar jih je pripeljalo do nenavadnega odkritja.

A začnimo najprej z običajnim škrobom. Kadar jemo živila z veliko škroba, ta v našem telesu izredno hitro razpade na sladkor, oziroma glukozo. In problem škroba je ravno v tej enostavni in hitri razgradljivosti, ki ima enak učinek, kot če bi sladkor jedli z žlico.

Odporen škrob je v tem oziru nekoliko bolj zahteven, saj telo zanj potrebuje tudi do 10-krat več časa, da ga razgradi. Sicer je končni rezultat isti, kot pri običajnem škrobu, a prav zaradi počasnejših reakcij ima telo več časa, da reagira na povečano količino sladkorja. Zato je tudi povišanje inzulina v krvi bistveno manjše, manj sladkorja se spremeni v maščobne obloge, veliko energije telo porabi za lastno delovanje in tudi občutek sitosti je zaradi tega bolj dolg.

Ključno vprašanje je, kje najdemo odporen škrob?

Največ ga je v bananah, sirih in tudi v postanih testeninah in krompirju. Krompirjeva solata je bistveno manj škodljiva od svežega pireja. Testenine, ki jih pustite stati več kot pol ure, pred obrokom pa jih na hitro pogrejete imajo 3-krat več odpornega škroba in prav toliko manj običajnega.

In še ena prednost ohlajene hrane z veliko škroba: odporni škrob blagodejno vpliva na srčne bolezni in znižuje krvni pritisk.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021