Datum: 15.10.2022 19:52:12 - Rubrika: Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Za vsako peto zastrupitev s hrano je v Veliki Britaniji krivo piščančje meso, oziroma bakterija kampilobakter - Preberite zakaj!
Britanci že opozarjajo ljudi, da naj pred kuhanjem, ali pečenjem ne umivajo piščancev. Poleg tega naj piščančjega mesa ne prijemajo z rokami, saj je velika verjetnost, da se okužijo z bakterijo kampilobakter, ki povzroča eno najpogostejših bakterijskih črevesnih bolezni na svetu. Kampilobakterioza se pri ljudeh pojavlja posamično, število obolenj pa je največje v toplejših mesecih leta, torej tudi zdaj, ko se je poletje podaljšalo globoko v jesenske mesece.

Kot sporočajo tudi iz Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije, pride do okužbe zaradi toplotno nezadostno obdelanega perutninskega mesa, lahko pa tudi zaradi nepasteriziranega mleka, redkeje pa tudi iz pitne vode, ali vode iz bazenov. Najpogostejši simptomi so driska, včasih tudi rahlo povišana temperatura, redkeje pa nastopijo tudi krči v trebuhu in bruhanje. Okužba je še zlasti problematična pri otrocih do drugega leta starosti, ker poteka povsem tiho, brez kliničnih znakov in simptomov. Pogosto sploh ne vemo, da smo se okužili s kampilobaktrom.

Kako se lahko okužimo s kampilobaktrom?

Britanci odsvetujejo umivanje piščancev pred peko. Bakterija je namreč zelo obstojna v vodi in se lahko z vodnimi kapljicami prenaša na druga živila. Prav tako piščanca ne umivajte z rokami. Raje si nadenite rokavice. Še bolje pa je, če piščanca daste kar takoj v pečico. Perutnino morate peči vsaj na 82 stopinjah Celzija.

Za konec pa še zanimivost. Bakterijo kampilobakter (campylobacter) so našli tudi v cigaretih, kjer pa praktično ni možnosti, da bi se okužili z njo, razen če žvečite tobak.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021