Datum: 15.10.2021 16:52:12 - Rubrika: Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Za vsako peto zastrupitev s hrano je v Veliki Britaniji krivo piščančje meso, oziroma bakterija kampilobakter - Preberite zakaj!
Britanci že opozarjajo ljudi, da naj pred kuhanjem, ali pečenjem ne umivajo piščancev. Poleg tega naj piščančjega mesa ne prijemajo z rokami, saj je velika verjetnost, da se okužijo z bakterijo kampilobakter, ki povzroča eno najpogostejših bakterijskih črevesnih bolezni na svetu. Kampilobakterioza se pri ljudeh pojavlja posamično, število obolenj pa je največje v toplejših mesecih leta, torej tudi zdaj, ko se je poletje podaljšalo globoko v jesenske mesece.

Kot sporočajo tudi iz Inštituta za varovanje zdravja Republike Slovenije, pride do okužbe zaradi toplotno nezadostno obdelanega perutninskega mesa, lahko pa tudi zaradi nepasteriziranega mleka, redkeje pa tudi iz pitne vode, ali vode iz bazenov. Najpogostejši simptomi so driska, včasih tudi rahlo povišana temperatura, redkeje pa nastopijo tudi krči v trebuhu in bruhanje. Okužba je še zlasti problematična pri otrocih do drugega leta starosti, ker poteka povsem tiho, brez kliničnih znakov in simptomov. Pogosto sploh ne vemo, da smo se okužili s kampilobaktrom.

Kako se lahko okužimo s kampilobaktrom?

Britanci odsvetujejo umivanje piščancev pred peko. Bakterija je namreč zelo obstojna v vodi in se lahko z vodnimi kapljicami prenaša na druga živila. Prav tako piščanca ne umivajte z rokami. Raje si nadenite rokavice. Še bolje pa je, če piščanca daste kar takoj v pečico. Perutnino morate peči vsaj na 82 stopinjah Celzija.

Za konec pa še zanimivost. Bakterijo kampilobakter (campylobacter) so našli tudi v cigaretih, kjer pa praktično ni možnosti, da bi se okužili z njo, razen če žvečite tobak.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021