Datum: 25.10.2021 14:56:02 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 živil, ki povzročajo glavobole
Če vas pogosto boli glava, je to lahko tudi zaradi hrane, pa pri tem ne mislimo samo na alkohol in prevelike doze kofeina
Sir
Tiramin v sirih dokazano povzroča migrene, v milejši obliki pa precej neprijetne glavobole. Največ tiramina je v sirih parmezan, cheddar, gauda ... Če vas boli glava, nikar ne prilivajte olja na ogenj in ne jejte sirov.

Čokolada
Čokolada je dobra za nosečnice, ker zmanjšuje depresije, izboljša razpoloženje, vendar pa, ko gre za glavobole, se ji ognite v velikem loku. Raziskave celo kažejo, da 22 % vseh glavobolov povzročijo preveliki odmerki kakava. Strokovnjaki celo priporočajo, da bodite pozorni na količino zaužite čokolade in glavobole. Vsak človek ima namreč mejo do kje čokolada ne škodi. Če jo poznate in upoštevate, boste bolj brez skrbi.

Led
Še dobro, da je poletja konec in je težav zaradi ledu za nekaj časa konec. Sicer pa lahko led povzroči močne glavobole, ki nastanejo zaradi prilagajanja telesa na nizke temperature. Zato hladne in mrzle jedi jejte počasi, še bolje pa, če se jim v celoti ognete. Ne pozabit, da vas bo vroča skodelica čaja bolj ohladila, kot cel liter ledu.

Banane
Tudi banane imajo veliko tiramina. Pravzaprav ga je največ v lupini, zato je zelo pomembno, da temeljito odstranite vse nitke, ki še ostanejo na mesnatem delu banane, ko jo olupite. Bananina lupina ima 10-krat več tiramina, kot ostalo sadje.

Suho sadje
Suho sadje je v zimskih mesecih bogat vir hranljivih snovi, vendar je pri nekaterih vrstah potrebno biti previden. Suho sadje vsebuje velike količine žvepla, sulfiti pa so razširjena oblika konzervansov, ki negativno vplivajo na počutje. Njihov prevelik odmerek se najbolj odraža v bolečih glavobolih in celo bruhanju. In katero sadje ima največ žvepla: slive, marelice, fige in rozine.
Bis
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021