Datum: 4.7.2023 14:38:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 rakotvornih živil, ki jih jemo vsak dan
Vsako leto za rakom zboli več milijonov ljudi, a se tej travmatični izkušnji lahko z nekaj pazljivosti pri prehranjevanju uspešno izognemo
1. Ocvrta hrana
Najbolj rakotvorna hrana je ocvrta hrana zaradi toplotno obdelanih maščob. Ker je temperatura kuhanja visoka, se v maščobah tvorijo kancerogene spojine, ki so zelo nevarne za zdravje. Poleg ocvrte hrane v to skupino spada tudi pražen krompir.

2. Pločevinke
Ne jejte hrane in pijače v pločevinkah. Ne jejte paradižnikove mezge v pločevinkah. Tudi hrana v konzervah je enako škodljiva - zaradi konzervansov in zaradi škodljivih premazov na notranji strani konzerv. Upoštevajte še, da so nadevi na picah v gostilnah pogosto tudi iz konzerv, da je v pločevinkah tudi marmelada, ribe, meso ... Namesto hrane in pijače v pločevinkah ali konzervah raje izbirajte stekleno embalažo.

3. Hrana za mikrovalovke
Raka trebušne slinavke in raka na jetrih najpogosteje povzroča kemikalija, ki jo najdemo na notranji strani vrečk za pripravo pokovke v mikrovalovni pečici. Enako škodljiva je tudi vsa preostala hrana, ki je namenjena pripravi v teh pečicah, zato se tovrstni hitri pripravi hrane ognite v velikem loku. Če bi morali izbirati pokovko iz mikrovalovke s pokovko v škrniclju, je slednja bolj zdrava.

4. Predelano meso
Pred časom smo o nevarnih aditivih v predelanem mesu že pisali na Vem kaj jem (preberite prispevek Najnevarnejši aditivi tudi v Sloveniji). Nitriti, ki jih v enormnih količinah najdemo v teh izdelkih, so najbolj odgovorni za širjenje tumorjev, poleg tega pa so konzervansi krivi še za vrsto drugih bolezni. Poleg tega je pri mesu treba vedeti še, da preveč rdečega mesa povzroča raka dojke, debelega črevesja in trebušne slinavke.

5. Sladkor
Vedenje o zdravi prehrani se ves čas spreminja in to precej naglo. Pred 30 leti je bil vsega kriv holesterol, danes je breme dežurnega krivca prevzel sladkor (preberite prispevek Vedno je nekdo kriv, da smo debeli: nekoč maščobe, danes sladkor). Da smo žrtve pretkanih marketinških ukan, preberite v prispevku Je rjavi sladkor res bolj zdrav od belega, najbolj žalostno pa je, da so tudi tisti, ki jim iz proračuna dajemo denar, da jim lahko zaupamo, podkupljivi in vodeni po ukazu kapitala (preberite Zmedena znanost: aspartam ni škodljiv). morda niste vedeli, vendar okus sladkorja, kot ga uživamo danes, ni naraven. Opazujte dojenčka, ko prvič poizkusi kakšno sladko stvar. Zdela se mu bo grenka, nenaravna, celo neprijetna.
Bis
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021