Datum: 10.10.2021 16:54:47 - Rubrika: Dobro je vedeti
Je res razstrupljanje telesa blef?
Kar nekaj resnih inštitucij je v zadnjem času objavilo zapise svojih raziskav, da je detoksikacija mit, ki ne drži.
Detoksikacija oziroma razstrupljanje telesa izhaja iz predpostavke, da naše telo ne deluje pravilno. Če bi bilo tako, potem bi bili bolni. In ker so v procese razstrupljanja vpleteni želodec, jetra, ledvice, črevesje in koža, bi moralo biti naše telo hudo bolno.

Pa ni!

Tako so namreč razmišljali pri HCA (preberite članek Detox Diets Debunked), kjer so tudi preverili nekaj preparatov in nasvetov iz domače lekarne, na koncu pa so prišli do zaključka, da je večja verjetnost, da si boste z razstrupljanjem pokvarili zdravje.

Dejstvo je, da vsi organi, ki sodelujejo pri presnovi, pri zdravem človeku delujejo optimalno. Vsak poseg v njihov sistem dela lahko zmoti ustaljen ritem. Ali je res, da mora po težki, obilni in pregrešni pojedini prejšnji dan slediti očiščevalna kura, presodite sami, pred tem pa si preberite, kaj se dogaja v našem telesu.

Če odmislimo kemične pripravke, ki jih prodajajo v lekarnah in trgovinah, večina domačih nasvetov svetuje napitke iz korenčka, zelene, pese, jabolk, zelja, paradižnika ... Vse to so živila, ki bi jih v vsakem primeru morali imeti vsak dan na jedilniku in zato nič drugače ne vplivajo na našo presnovo.

Poleg tega se pri dietah s sokovi oziroma z veliko tekočine število elektrolitov v trebuhu močno razredči. Poleg tega dobesedno utopite tudi pozitivne bakterije, ki v črevesju skrbijo za razgradnjo hrane. Namesto čistilne akcije naredite v telesu zmedo, ki povzroča pretirano izločanje urina, krče v trebuhu, glavobole, celo bruhanje ... Ne, to ni od hrane prejšnjega dne, pač pa od trenutne hrane, ki prebavi ne dovoli, da naredi svoje (če ste se že morali dan prej tako močno pregrešiti).

Nekateri bodo na to dodali, da z dietami s sokovi lahko hujšamo.

Pri HCA pravijo, da je to samo posledica zmanjšanja vsebine v črevesju, manj vode v trebušni votlini, zaradi dehidracije pa tudi manj tekočine po celem telesu. Naj se sliši še tako ironično, a po kuri s sokovi lahko tudi dehidrirate.

Skratka: raje, kot da eksperimentirate s procesi detoksikacije, se poskusite izogniti obilnim pojedinam. Če pa se že pregrešite, naslednji dan jejte tako, kot običajno, le porcije nekoliko zmanjšajte.

Sadno-zelenjavne sokove pa pijte vsak dan. Po pameti in v zmernih količinah.
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021