Datum: 19.9.2021 12:21:03 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako shraniti baziliko čez zimo?
Bazilika spada med najbolj priljubljena zelišča. Paše v omake, juhe, pice, celo sladice in pijače. Pa veste, kako ohraniti baziliko čez zimo?
Ste vedeli, da poznamo limonino, janeževo in cimetovo baziliko (te vrste so pri nas najbolj razširjene), sicer pa obstaja 60 vrst, ki s med seboj razlikujejo po okusu in izgledu? Bazilika je v Italiji tudi simbol ljubezni, ime pa v stari grščini pomeni "nekaj kraljevskega".

Bazilika v hladilniku ohrani svežino, aromo in izgled le, če je pravilno shranjena. Najenostavneje je, da lističe položimo na vlažno papirnato brisačo, jih zvijemo v rolo in damo v hladilnik, a ne za več kot 2 do 3 dni. Namesto papirnate brisače lahko uporabite plastično vrečko, ki bo nekoliko omilila vonj po baziliki v hladilniku. Če želite v celoti preprečiti širjenje vonjav, morate uporabiti stekleni kozarec.

Bazilika v steklenem kozarcu lahko vzdrži celo zimo, če jo potresete s soljo in prelijete z olivnim oljem. Poskrbite le, da bo kozarec na temnem mestu, lahko je tudi v hladilniku. Nekateri dodajo česen, ki je dober konzervans, hkrati pa ima močan antibiotičen učinek. Nekaterim okus po česnu ni všeč ...

Posušena bazilika ima izrazitejšo aromo, manjka pa ji seveda svežine. Lističe na drobno nasekljajte, sušiti pa jo boste morali nekoliko dlje, kot druga zelišča (4 tedne in več). Vsekakor pa, kadar imate možnost uporabiti svežo baziliko, dajte prednost raje tej. Sicer pa posušeno baziliko hranite v steklenih kozarcih in poskrbite, da ne bo starejša od 6 mesecev.

Zamrznjena bazilika je najboljša v v modelčke za ledene kocke nadevate lističe bazilike, vse skupaj prelijete z vodo, ali jušno osnovo in daste v zamrzovalnik. Tako shranjena bazilika vzdrži tudi celo leto. Pozorni bodite le, da boste zamrznili zdrave lističe temno zelene barve. Pazite, da lističi nimajo temnih, ali rumenih madežev.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021