Datum: 19.9.2022 17:51:03 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako shraniti baziliko čez zimo?
Bazilika spada med najbolj priljubljena zelišča. Paše v omake, juhe, pice, celo sladice in pijače. Pa veste, kako ohraniti baziliko čez zimo?
Ste vedeli, da poznamo limonino, janeževo in cimetovo baziliko (te vrste so pri nas najbolj razširjene), sicer pa obstaja 60 vrst, ki s med seboj razlikujejo po okusu in izgledu? Bazilika je v Italiji tudi simbol ljubezni, ime pa v stari grščini pomeni "nekaj kraljevskega".

Bazilika v hladilniku ohrani svežino, aromo in izgled le, če je pravilno shranjena. Najenostavneje je, da lističe položimo na vlažno papirnato brisačo, jih zvijemo v rolo in damo v hladilnik, a ne za več kot 2 do 3 dni. Namesto papirnate brisače lahko uporabite plastično vrečko, ki bo nekoliko omilila vonj po baziliki v hladilniku. Če želite v celoti preprečiti širjenje vonjav, morate uporabiti stekleni kozarec.

Bazilika v steklenem kozarcu lahko vzdrži celo zimo, če jo potresete s soljo in prelijete z olivnim oljem. Poskrbite le, da bo kozarec na temnem mestu, lahko je tudi v hladilniku. Nekateri dodajo česen, ki je dober konzervans, hkrati pa ima močan antibiotičen učinek. Nekaterim okus po česnu ni všeč ...

Posušena bazilika ima izrazitejšo aromo, manjka pa ji seveda svežine. Lističe na drobno nasekljajte, sušiti pa jo boste morali nekoliko dlje, kot druga zelišča (4 tedne in več). Vsekakor pa, kadar imate možnost uporabiti svežo baziliko, dajte prednost raje tej. Sicer pa posušeno baziliko hranite v steklenih kozarcih in poskrbite, da ne bo starejša od 6 mesecev.

Zamrznjena bazilika je najboljša v v modelčke za ledene kocke nadevate lističe bazilike, vse skupaj prelijete z vodo, ali jušno osnovo in daste v zamrzovalnik. Tako shranjena bazilika vzdrži tudi celo leto. Pozorni bodite le, da boste zamrznili zdrave lističe temno zelene barve. Pazite, da lističi nimajo temnih, ali rumenih madežev.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021