Datum: 26.9.2022 6:41:16 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj ne znate pravilno pripravljati jajc
Tudi, ko je hladilnik na pol prazen, so jajca vedno tam, hitro jih je mogoče pripraviti, so zelo sitostna in hranljiva, a le redki jih znajo pravilno pripraviti
Priprava jajc sploh ni tako enostavna, kot se mnogim zdi. V resnici gre za zelo natančne postopke, ki jih večina nas ne pozna, ali pa poznamo samo del priprave. V pripravo jajc se je zato poglobil Michael Ruhlman, ki je napisal tudi knjigo "Egg: A Culinary Exploration of the World's Most Versatile Ingredient". Objavljamo tri njegove praktične nasvete:

1. Kako pripraviti trdo kuhana jajca?
V posodo nalijete vodo, vanjo daste jajca, da je vode približno 3 centimetre nad jajcem in pustite, da voda zavre (to, da mora jajce plavati na vodi, je verjetno znana skrivnost, kajne?!). Počakajte, da voda zavre, posodo postavite s plošče in jo pokrijte s pokrovko. Jajca pustite v posodi še 15 minut. Ko tudi ta čas poteče, jih potopite v hladno vodo in pustite še 10 minut. Hlajenje jajc bo namreč preprečilo neobičajen vonj in barvo, ki o lahko dobijo trdo kuhana jajca, če predolgo stojijo.

Kot vidite, razni nasveti v stilu, kuhajte 8 do 10 minut za trdo kuhana jajca, ne veljajo. Prav tako tudi ne nasveti, da je dobro v vodo dati sol, da se jajca bolje lupijo, ali dodajte žlico kisa, da se beljak ne razlije, če slučajno poči lupina. Vse to so samo bližnjice, kako narediti približek v kratkem času. Pravilno kuhana jajca namreč niso gotova v nekaj minutah ...

2. kakšno ponev izbrati za pečena jajca?
Če nameravate jajca speči v ponvi iz nerjavečega jekla, potem se nikar ne čudite, da namesto na oko, nastane vse kaj druga. Jajca se namreč hitro primejo dna posode, pa jih je zato na nepravilni posodi težko speči. Vedno uporabite posodo s prevleko proti prijemanju (non-stick). Kadar želite na oko speči eno jajce, ni potrebno dodajati masla, pri dveh, ali več pa že potrebujete žličko, kar bo dalo jajcem še dodaten prijeten okus.

Bi vas pa ob tem še enkrat opozorili na članek Na PFOA je opozarjal že dr. Janez Drnovšek, ki govori o nevarnostih posod s premazi.

3. Umešana jajca
Umešana jajca so verjetno najhitreje pripravljena jed. Ruhlman svetuje, da jajce najprej dobro stepemo v skledi, po želji lahko dodamo tudi začimbe (sol, poper) in šele nato vlijemo ne preveč segreto ponev. Bolj bo ponev vroča, bolj boste morali hiteti, da se vam jajca ne zažgejo. Raje zmanjšajte ogenj, pa bo tudi nervoze manj. Jajca ves čas počasi mešajte. Skrivnost je namreč v počasnem mešanju, ker le tako se lahko jajca res dobro zapečejo.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021