Datum: 19.9.2022 20:48:17 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako veste, da vam primanjkuje vitamina D?
Poletje se poslavlja, vitamin D, ki ga dobimo največ s soncem, pa je pomemben za močne kosti, zdravo kožo, lase, nohte, pomaga pri hujšanju ... Zbrali smo 5 najpogostejših simptomov pomanjkanja
Razdražljivost
Vitamin D je v telesu med drugim uravnava nivo serotonina, ki deluje kot živčni prenašalec. Manj ga imate, bolj ste razdražljivi, ženske pa hitro dobijo oznako PMS. V resnici gre samo za manjko vitamina D, ko ste še sami sebi odveč.

Ste zaspani?
Z raziskavami je bilo ugotovljeno, da je nizka raven vitamina D direktno povezana z utrujenostjo, zaspanostjo ... Lahko pa je tudi predhodnica kakšne bolezni (ali ste vedeli, da dve tretjini bolezni prebolimo stoje, smo pač slabše razpoloženi, si mislimo).

Močan utrip
Se vam zdi, da vam srce razbija? Pogosto slišite v ušesih svoj utrip srca? Se vam zdi, da vaše srce deluje na povišanih "vrtljajih"? Če mislite, da se vam vse to samo dozdeva, ste lahko brez skrbi: nič se vam ne dozdeva, vse je res. Vitamin D igra pomembno vlogo pri urejanju krvnega tlaka, pretočnosti krvi, delovanju srca ...

Ste občutljivi na bolečino?
Res je, da imamo ljudje različne pragove bolečine, a včasih se vam zdi, da vas že najmanjši dotik kože zaboli. Podobno je tudi z glavo in glavoboli, ko se vam zdi, da je vsak premik glave na meji z glavobolom. Vse to so lahko tudi znaki pomanjkanja vitamina D.

Utrujenost
Če kateri dan lažje in več telovadite, potem je tudi nivo vitamina D zadovoljiv. Kadar pa vam je vsak telesni napor težak, kadar čutite bolečine v sklepih, mišicah in ste še brez volje in energije, potem vam skoraj zagotovo primanjkuje vitamina D.

Kako popraviti nivo vitamina D?
Vitamin D telo samo proizvaja, vi mu morate zagotoviti le dovolj energije. Obstajata namreč dve vrsti vitamina D. D2 nastaja ob izpostavljenosti ultravijoličnim žarkom (20 minut na soncu na dan je povsem zadosti - problem je, kadar ni sonca: takrat pomaga kvas). D3 pa je druga oblika, ki nastaja v koži ob izpostavljenosti sončni svetlobi, najdemo pa ga tudi v mleku (vsaj tretjina kože mora biti izpostavljena sončni svetlobi 20 minut na dan - več kože, manj potrebnih minut na soncu, in obratno).

Prav zaradi pomanjkanja sonca se nam zdita jesen in zima bolj turobna, kot v resnici sta, ker mora telo iz obilja vitamina D preklopiti na bolj varčnejšo porabo.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021