Datum: 26.9.2022 21:10:23 - Rubrika: Dobro je vedeti
4 stvari, ki jih lahko naredite z gnilim sadjem
Kaj naredite, ko denimo banane začno ngiti? Jih vržete vstran? Jih pojeste? Ponujamo vam 4 predloge ...
Raziskave kažejo, da Slovenci zavržemo 90 kilogramov hrane na leto (več o tem v prispevku Ali Slovenci res neodgovorno mečemo hrano vstran?). Seveda se v tej številki skrivajo tudi trgovine, ki vendarle zavržejo največ hrane (ne boste verjeli, a pozimi se zavrže več hrane, kot poleti - razlog: pozimi jemo manj sveže hrane, četudi jo imamo na voljo), a vseeno priznajte, da vas boli srce, ko morate kdaj pa kdaj vreči v smeti gnilo banano.

Naredite sok, smoothie, shake
Pri sadju, ki ga je načela gniloba, bodite pozorni na plesen, ki se ob tem rada naredi. To morate vsekakor odstraniti. Prav tako je priporočljivo, da sadje olupite (jabolka, breskve) in ga na koncu se operete. Vse skupaj zmeljite v sokovniku, ali mikserju, ob tem pa upoštevajte, da ima že 3 dcl sadnega soka, ali kaše toliko kalorij in hranljivih sestavin, kot običajen obrok. Naravni sadni sokovi so prav zaradi tega, ker imamo občutek, da bi jih lahko spili več litrov, na lestvici redilnih živil povsem na vrhu.

Marmelada
O marmeladi vsekakor velja razmisliti, ker za tiste, ki jih kupite v trgovini, ne veste kaj vsebujejo, hkrati pa so marmelade odličen nadomestek za sadje pozimi. Za marmelado morate imeti čas. Poleg tega pa imajo doma pripravljene marmelade še eno prednost. V starih časih so bile marmelade samo iz enega sadja, veliko boljše pa je, če kombinirate več vrst. Tako lahko eksperimentirate z okusi, količina vitaminov in mineralov pa bo s tem bogatejša.

Vključite pečico
Iz sadja lahko naredite celo vrsto peciva, kolačev, tort, pit ... Možnosti je nešteto, poleg tega pa je vseeno, ali so bila jabolka v jabolčnem zavitku preveč, ali premalo zrela. Pri vsakem pecivu je pomembno, da je sočno in prijetnega okusa.

Sladoled
Če naredite sladoled iz banan, ali jagod, bo sadje, ki se mu rok uporabnosti izteka, dalo celo boljši okus. Za sladoled je namreč pomembno, da je sadje popolnoma zrelo, kajti le tako bo okus polnejši in prepoznavnejši. Ko dajete sadje v mikser pomislite, da iz njega ne bi naredili napitek, pač pa raje dodajte kakšno banano in smetano, da kašo zgostite. Kultura uživanja sladoleda ob hladnejših dnevih sicer pri nas ni razvita, po svetu pa je to nekaj povsem običajnega. Ko boste poskusili še sami, boste ugotovili, da sladoled pozimi enako prija, kot poleti.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021