Datum: 14.8.2021 14:43:35 - Rubrika: Zanimivosti
Koža pred in po zelenjavni dieti
35 študentk je mesec in pol kontrolirano jedlo melone, korenje, špinačo, brokoli, raziskovalci pa so beležili vpliv na kožo.
Na univerzi St. Andrews v ZDA so to poletje angažirali 35 študentk, ki so imele izredno natančno predpisano dieto. Večinoma so morale jesti zelenjavo in to samo eno vrsto in veliko te. To pomeni, da sta morala biti vsaj dva obroka v celoti sestavljena iz predpisane zelenjave. Rezultate so zbrali na fotografijah, ki so priložene temu prispevku, ocenili pa so jih priznani dermatologi iz celega sveta.

Dejstvo je, da so se prve spremembe opazile že v nekaj dneh, večinoma pa v treh. Med predpisano hrano so bile melone, korenje, paradižnik, bučke, špinača in brokoli, vsem je bilo prepovedano jesti kakršnekoli sladkarije (vključno s čokolado in sladoledom). Prav tako niso smeli piti sladkih in gaziranih pijač (dovoljena je bila samo soda).

Tipičen dnevni meni je zgledal tako:
  • zajtrk: srednje velik mango, pol skodelice naravne otroške hrane iz korenčka, pol skodelice na pari kuhanega brokolija, ki je ostal od večerje prejšnjega dne
  • dopoldanska malica: breskev, skodelica surove špinače narejena kot solata, pol srednje kuhanega krompirja, ki je prav tako ostal od večerje prejšnjega dne
  • kosilo: po izbiri, vendar v kontroliranih količinah in skladno s predpisano dieto (posebej skrbno so nadzirali količino sladkorja in soli)
  • popoldanska malica: pol skodelice svežih malin, pol skodelice rumene, rdeče in oranžne sesekljane paprike narejene v solati, pol skodelice brokolija
  • večerja: skodelica surove špinače v solati, pol paradižnika, pol na pari kuhanega brstičnega ohrovta, pol brokolija

Količine so bile seveda prilagojene posameznici in njeni konstituciji. Pri nekaterih so dodali več krompirja, pri drugih več sadja, merili so tudi vpliv surove in kuhane zelenjave ...

Rezultati

Čeprav je prehranjevalni eksperiment trajal 50 dni, so bili rezultati očitni, ne pa tudi presenetljivi. Za vse je značilno, da je koža dobila zlat sijaj, boljši lesk, večjo prožnost, nežnejšo strukturo. V večini primerov je bila koža testirank pred dieto razbrazdana, vse pa so bile tudi bledega videza, kar se že na prvi pogled vidi iz fotografij.

V testu so sodelovala samo dekleta, na univerzi pa obljubljajo, da bodo naslednje leto eksperiment ponovili s fanti.

In še znanstveno pojasnilo rezultatov

Vse testiranke so 50 dni jedle hrano, ki je bogata karotenoidi. To je skupina 600 antioksidantov, ki naj bi vplivali na izgled. Znanstveniki so na to skupino antioksidantov postali pozorni potem, ko so odkrili, da are in nekatere živopisane vrste papig jedo samo hrano, ki je bogata s karotenoidi. Vsekakor je očitno, da so raziskovalci želeli s testom preveriti, če lahko zaradi hrane tudi ljudje spremenimo barvo. Test je pokazal, da lahko.

Še več! Če bi na nekem drugem planetu rasel samo brokoli, planet bi bil nekajkrat večji od Zemlje, potem modro ljudstvo iz planeta Pandora iz filma Avatar sploh ne bi bili tako neverjetni.

Vsekakor pa je eksperiment pokazal, da je uživanje velikih količin zelenjave zelo koristno.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021