Datum: 9.5.2023 14:58:38 - Rubrika: Zanimivosti
Previdno s hrano pečeno na žaru
Ni lepšega, kot na žaru speči kosilo, popiti kozarec vina in lahkotno kramljati s sosedom o vremenu. A to ima tudi slabe lastnosti. Veste katere?
Problem žara je v kalorijah, saj je statistično ugotovljeno, da pojemo 3-krat več kalorij, če je hrana pečena na žaru, kot sicer. Če ima običajen obrok med 500 kalorij in 700 kalorij, jih ima lahko žar kosilo tudi 1800 kalorij!

Nedavna študija, ki so jo opravili med ljubitelji žara v deželah Beneluksa, je pokazala, da kar 61 % žar jedcev poje bistveno več, kot bi bilo normalno: ženske v povprečju 2000 kalorij, moški 2500 kalorij. Preostalih 39 % se samo na videz zdi, da se obvladajo pri hrani, saj ni nihče z enim obrokom pojedel manj kot 900 kalorij.

Seveda se za temi zastrašujočimi številkami skriva tudi dejstvo, da obrok vsebuje velike količine pijače in to sladke, kalorične pijače, da piva niti ne omenjamo.

Na prvi pogled bi bil logičen zaključek, da se ljudje poleti redimo, kar je sicer res, vendar se tudi več gibljemo, kot denimo pozimi, kar se pri večini kompenzira, 11 % pa jih vsako leto tarna, da so jeseni težji, kot pomladi.

Kaj pa dobre plati žara?

Če bi veljali samo gornji podatki, bi verjetno pametnejše države od naše že davno uvedle dodatne davke na žar. žar pojedine so običajno na prostem, kar pomeni, da si ljudje naberejo vitamina D in E. žar kosila običajno vsebujejo veliko zelenjave, letos je bilo še posebej moderno sadje (Sadje na žaru). Na koncu pa še najpomembnejši podatek: običajno kosilo traja 13 minut, žar kosilo pa skoraj 2 uri. žar hrano jemo veliko počasneje.

Torej: če bi se znali brzdati glede količin, bi bilo zelo priporočljivo žar vklopiti tudi ob bolj mrzlih dneh.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021