Datum: 13.8.2021 10:11:26 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ste že kdaj z limono čistili okna?
Gotovo imate doma desetine čistil z vonjem po limoni, z dodatki citrusov ... Pa so limone res tako čistilne?
Limone niso dobre samo za limonade, pač pa so zelo učinkovito sredstvo za boj proti vsem vrstam bakterij. So najboljše in najcenejše naravno dezinfekcijsko sredstvo, zato je z njimi priporočljivo čistiti kuhinjske pulte, straniščne školjke, tuš kabine, zelo priporočljivo je občasno z limoninim sokom očistiti kuhinjsko desko za rezanje (deluje na lesenih in tudi plastičnih deskah) ...

Zakaj so limone učinkovito čistilno sredstvo?

Limonina kislina zelo temeljito uničuje bakterije, poleg tega mrčesu in majhnim hišnim glodalcem smrdi. Limona tudi zelo dobro topi maščobe in jo lahko uporabimo pri odmaš(č)evanju cevi. Če si naredite limonado z malo vode in tak napitek nekaj minut grgrate v ustih, si boste pozdravili ustna vnetja in se znebili neugodnega zadaha.

Zaradi svoje kemijske sestave se limonin sok pogosto uporablja pri čiščenju predmetov iz bakra, kroma in medenine. Še bolje boste naredili, če v limonin sok dodate nekaj soli, ker bo tako čistilo še bolj temeljito razgradilo mineralne nesnage in maščobe na površini.

Dezinficiranje mikrovalovne pečice z limono

Zelo priporočljv je tudi nasvet, kako dezinficirati mikrovalovno pečico in se znebiti zatohlega vonja v njej. Najprej na majhne koščke narežite limono in jih razporedite po celi površini pečice. Na sredo dajte kozarec vode in vse skupaj grejte 90 stopinj na najvišji moči. Voda bo ob tem izparela in pospešila izparevanje limonske kisline, ki bo očistila notranjost pečice. Na koncu vse skupaj obrišite z vlažno krpo.

Zakaj je z limono dobro čistiti okna?

In še nasvet vsem, ki se mučite s čiščenjem oken. Ne glede na to, kakšno čistilo uporabljate, lahko je to tudi čista voda, vedno dodajte sok limone. Optimalno razmerje je ena limona na 3 dcl vode. Okna z limoninim sokom najprej namažite, počakajte 5 minut, nato pa s čisto in vlažno krpo še enkrat obrišite umazanijo iz njih. Okna bodo čistejša, ker bo limonin sok razgradil maščobe, ki so običajno najbolj trdovratna naslaga, zlasti, če oken že dlje časa niste oprali.

Ob tem bi vas radi spomnili še na članek Kaj narediti z limono, ki nima več soka (nikar ne zavrzite limonine lupine) in še na več gospodinjskih nasvetov: 7 trikov, kako si olajšati čiščenje stanovanja.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021