Datum: 26.9.2021 20:47:47 - Rubrika: Zanimivosti
Zakaj Japonke živijo dlje in se ne redijo?
Povprečna starost Slovenk je 82 let, Japonk pa 87 let. Poleg tega je 63 % Japonk samskih in imajo v povprečju 7 % več kilogramov od idealne teže (Slovenke 38 %).
Japonke na Japonskem imajo že drugo leto zapored najdaljšo življenjsko dobo. Pred tem so ta rekord držale Japonke v Andori. Pole tega se samo tretjina Japonk ubada s prekomerno telesno težo, bolezni srca in ožilja pa skorajda ne poznajo.

Skrivnosti vitkega in vitalnega življenja je več. Japonke jedo po 7 obrokov na dan in več (vsakič po nekaj grižljajev). Japonke pojedo 25 % manj kalorij, kot Francozinje, in 32 % manj kot Nemke. V povprečju 3-krat na teden jedo ribe, veliko izdelkov iz soje, tofuja in alg, japonski lignji in hobotnice so izjemno bogati s taurinom, ki je odlično sredstvo za zbijanje holesterola v krvi in nižanje previsokega krvnega pritiska. Če mislite, da je vse to samo suhoparna statistika, moramo dodati še podatek, da je najstarejša Zemljanka Misao Okawa, ki je marca praznovala 116. rojstni dan. Seveda je Japonka, kakopak.

K temu moramo dodati še, da Japonci predstavljajo 2 % svetovne populacije, pojedo pa 10 % vseh rib na svetu. Japonci jedo večinoma kuhano hrano, le redko ocvrto. Japonci jedo 3-krat dlje, kot denimo Američani in 2-krat dlje, kot Evropejci.

Za konec pa še majhna podrobnost: klasično japonsko kosilo ne pozna sladice. Če je že kaj sladkega na jedilniku, je to izredno skromno za kak grižljaj, ali dva. Nič več. Seveda to ne pomeni, da Japonke nimajo rade čokolade, sladoledov, tort ... Imajo, imajo! Le njihova mentaliteta je drugačna od naše in se med obedom skušajo posvetiti vsakemu grižljaju posebej.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021