Datum: 10.8.2021 18:58:54 - Rubrika: Zanimivosti
živila, ki se kvarijo hitreje, kot si mislite
Ko kupujete in hranite živila, je dobro vedeti, koliko hranljivih snovi je še ostalo ...
Zeleni čaj
Količina antioksidantov v zelenem čaju se vsak mesec zmanjša za 5 %, kar pomeni, da ima čaj, ki je star več kot pol leta, skoraj pol manj zdravilnih učinkov, kot svež. Čaj izgublja moč tudi, ko je na svetlobi in na zraku. Pravilna hramba čaja sploh ni enostavna.

Izdelki iz paradižnika
Paradižnikove pelate ne smete nikdar dati v hladilnik. Konzerva, tudi če je zaprta, v treh mesecih izgubi tudi do 50 % antioksidantov(likopenov). Tudi kečapa ne hranite v hladilniku, še posebej, če je odprt. Paradižnik je lahko odlično sredstvo v boju proti raku, vendar le, če ni bil pred tem v hladilniku.

Krompir
Krompir ima razmeroma veliko vitamina C, vendar po 8 mesecih njegov nivo pade za 40 %. Čeprav se vam zdi, da je 8 mesecev dolga doba in, da tako starega krompirja ne boste jedli, morate upoštevati, da nekateri trgovci prodajajo tudi do 5 mesecev star krompir. Poleg tega krompirja nikdar ne hranite v plastičnih vrečkah, pač pa papirnatih.

Olivno olje
Olivno olje vsak mesec izgubi 7 % antioksidantov, zato je zelo pomemben datum izdelave. Poleg tega morate olje hraniti na temnem, suhem in hladnem prostoru, kupujte pa raje olje v manjših stekleničkah, ker je vsako olje občutljivo tudi na kisik in svetlobo.

Testenine
Razlika med svežimi in postanimi testeninami je tako velika, da o hranljivih snoveh skoraj ne govorimo. Namreč, količina riboflavne in folne kisline ter vitaminov se v enem samem dnevu zmanjša za 50 %.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021