Datum: 10.8.2023 14:58:54 - Rubrika: Zanimivosti
živila, ki se kvarijo hitreje, kot si mislite
Ko kupujete in hranite živila, je dobro vedeti, koliko hranljivih snovi je še ostalo ...
Zeleni čaj
Količina antioksidantov v zelenem čaju se vsak mesec zmanjša za 5 %, kar pomeni, da ima čaj, ki je star več kot pol leta, skoraj pol manj zdravilnih učinkov, kot svež. Čaj izgublja moč tudi, ko je na svetlobi in na zraku. Pravilna hramba čaja sploh ni enostavna.

Izdelki iz paradižnika
Paradižnikove pelate ne smete nikdar dati v hladilnik. Konzerva, tudi če je zaprta, v treh mesecih izgubi tudi do 50 % antioksidantov(likopenov). Tudi kečapa ne hranite v hladilniku, še posebej, če je odprt. Paradižnik je lahko odlično sredstvo v boju proti raku, vendar le, če ni bil pred tem v hladilniku.

Krompir
Krompir ima razmeroma veliko vitamina C, vendar po 8 mesecih njegov nivo pade za 40 %. Čeprav se vam zdi, da je 8 mesecev dolga doba in, da tako starega krompirja ne boste jedli, morate upoštevati, da nekateri trgovci prodajajo tudi do 5 mesecev star krompir. Poleg tega krompirja nikdar ne hranite v plastičnih vrečkah, pač pa papirnatih.

Olivno olje
Olivno olje vsak mesec izgubi 7 % antioksidantov, zato je zelo pomemben datum izdelave. Poleg tega morate olje hraniti na temnem, suhem in hladnem prostoru, kupujte pa raje olje v manjših stekleničkah, ker je vsako olje občutljivo tudi na kisik in svetlobo.

Testenine
Razlika med svežimi in postanimi testeninami je tako velika, da o hranljivih snoveh skoraj ne govorimo. Namreč, količina riboflavne in folne kisline ter vitaminov se v enem samem dnevu zmanjša za 50 %.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021