Rubrika: Dobro je vedeti
Razstrupljanje in preveč vode
Ali lahko s preveč vode in preveč čiščenja telesu škodujemo? Seveda, zdrava mera je edina ustrezna ...
Naše telo ve nenehno pod stresom (fizičnim in psihičnim). Iz hrane mora nenehno razgrajevati pesticide, neželene snovi, večinoma škodljive snovi. Pogosto vnesemo v telo toliko škodljivih substanc, da jih telo ne more več razgraditi, izločiti pa tudi ne in se nalagajo, kjer je pač mogoče. Da je nekaj narobe, nam telo sporoča z utrujenostjo, visokim pritiskom, povišanim srčnim utripom, glavobolom in tudi debelostjo. Če se ti simptomi pojavljajo dlje časa, to zagotovo vodi do hujših bolezni, kar pa ljudje zaradi hitrega tempa življenja večinoma ne opazimo.

Napaka, ki jo dela večina, je, da se loteva instant enodnevnih očiščevalnih akcij, razstrupljanja. Preživeti en dan samo z vodo, ali vsaj 12 ur samo s sadjem, gotovo ne more škoditi. Problem pa je, ker stresa ni mogoče kar tako eliminirati (pred leti so naredili raziskavo in ugotovili, da ljudje šele po treh tednih pozabimo na službene skrbi, kar pomeni, da je prava dolžina letnega dopusta vsaj 4 tedne in več!), o čiščenju pa že naslednji dan ne bo ne duha, ne sluha, ko bomo še naprej jedli onesnaženo hrano.

Potem je tu še en problem: voda. Mnogi viri navajajo, da voda zmanjšuje lakoto, da pomaga pri hujšanju, da čisti organizem ... Vse to je res, vendar le, če je v mejah normale. O tem, koliko vode lahko popije odrasel človek, si lahko preberite v članku Koliko vode je zdravo popiti?. Preveč vode in pomanjkanje telesne aktivnosti povzročata napihnjenost, velik trebuh (kar je daleč od hujševalnega efekta), celo otekline v sklepih, glavobole in vsesplošno utrujenost.


Poleg tega upoštevajte, da približno tretjino potrebne količine tekočine dobimo čez dan s hrano, zato z vodo res ni dobro pretiravati.

Nutricisti zato priporočajo, da nekajkrat ne leto (denimo vsake 4 mesece) zberete pogum in greste na očiščevalno dieto, ki traja najmanj 7 dni (priporočljivo je 15). V tem času pijete samo sveže stisnjene sokove (sadne in zelenjavne) in o vsake 3 do 4 ure (toliko namreč potrebuje telo, da prebavi zaužito hrano).

Še nekaj: čeprav je poletje in prijajo ohlajene pijače, ne pretiravajte. Vsi sokovi , pa tudi voda naj bodo mlačni, a ne hladnejši od 15 stopinj (vse kar pojemo se namreč v naših ustih in požiralniku segreje za največ 8 stopinj, zato mlačna hrana ne draži želodca).
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023