Datum: 12.7.2023 19:35:28 - Rubrika: Dobro je vedeti
Razlika med energijo in elektroliti
Ste se kdaj vprašali, kakšna je razlika med energijskimi pijačami in elektroliti?
Začnimo s statistiko ... Leta 2003 je bil tržni delež energijskih pijač 16 %, leta 2008 35 %, leta 2013 pa že 50 %. Statistika med mladimi kaže na še večjo priljubljenost teh pijač, saj že več kot 80 % ameriških študentov na teden popije najmanj eno energijsko pijačo. Zdi se, kot da so energijske pijače dobesedno dobila krila!

K sreči pa stvar (še?) ni zaskrbljujoča, ker očitno tudi analitiki ne razlikujejo med energijskimi napitki in napitki za športnike. V prvem primeru gre za "energijo", pri slednjih pa za elektrolite za hitrejšo regeneracijo in snovi, ki preprečujejo dehidracijo.

Zavedati se moramo, da je problem energijskih pijač v kofeinu, saj pločevinka vsebuje med 80 in 150 mg kofeina (za primerjavo: skodelica kave ima od 60 do 120 mg, kokakola pa 65 mg kofeina). Ker je kofein razmeroma dobro raziskan, pločevinka energijske pijače na dan s tega vidika ni sporna. Večja neznanka so ostale sestavine (taurin, ki ga v bolnicah dajejo srčnim bolnikom, in guarana, ki so jo žvečila že prastara indijanska plemena).


Na drugi strani je dokazano, da pijače za športnike, če jih popijete približno eno uro pred športno aktivnostjo, močno prispevajo k boljši koncentraciji, vzdržljivosti in dajejo tudi do 20 % več moči. Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 celo priporočila pitje športnih pijač in sicer 4 ure pred fizičnimi aktivnostmi in sicer vsakih 15 do 20 minut po 150 do 250 ml. Da bi se izognili dehidraciji, je potrebno popiti 1,5 litra te pijače za vsak izgubljen kilogram telesne mase, kar je pri rekreativnih športnikih zelo veliko.

Ob upoštevanju gornjih podatkov se statistična slika močno spremeni. Med energijskimi pijačami z 72 % še vedno prednjačijo napitki za športnike, ki so predvsem bogati z elektroliti, energijske pijače s taurinom, ali drugimi poživili, pa še vedno niso tako zastopane, kot se morda zdi iz medijev.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021