Datum: 30.8.2021 21:00:19 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ne shranjujte jajc na vratih hladilnika
Ali veste, kdaj so jajca sveža? Ali veste, da imajo tudi jajca rok uporabe? Le malokdo pa ve, da jajc ne smemo hraniti na vratih hladilnika. Vsa zanima, zakaj?
Preizkus z jajcem potopljenim v vodo, je razmeroma poznan. Namreč, če se jajce v vodi ne potopi, potem je bolje, da jo vržete proč. Dejstvo je namreč, da imajo kokošja jajca približno 6 tednov rok uporabe. Vse, kar je več, je lahko že škodljivo in tega priporočila se je vredno držati.

Manj znano pa je pravilo, da jajc ne smemo hraniti na vratih hladilnika. Jajca so namreč zelo občutljiva na temperaturne spremembe, celo bolj, kot katerokoli drugo živilo. Vsakič, ko odpremo hladilnik, pride do razmeroma visoke temperaturne spremembe (to je še zlasti očitno poleti). Poleg tega se tudi tresljaji, ko hladilnik odpremo in zapremo, prenesejo v notranjost, kar še dodatno načne nežno membrano med rumenjakom in beljakom.

Strokovnjaki na univerzi A&M v Texasu v ZDA so izmerili optimalno temperaturo za shranjevanje jajc. Ta naj bo med 0,6 in 2,2 stopinjami Celzija. Ker pa je povprečna izmerjena temperatura v ameriških hladilnikih 3,3 stopinje Celzija, se jajca sicer počasneje, a vendarle kvarijo in od pričakovane 6-tedenske dobe uporabnosti, pridemo na povprečne 4 tedne. To je pa tudi doba, ki jo vzdržijo slovenska jajca. Kaj več pa večinoma ne.

Če jajca shranjujete na vratih hladilnika, se doba uporabnosti prepolovi. In še več: če niste kupili povsem svežih jajc, se vam lahko zgodi, da se pokvarijo že po enem tednu. Ker pa pred uporabo le redki opravijo test z vodo, so za črevesne težave, ki lahko privedejo celo do težkih zastrupitev, v resnici kriva jajca, oziroma vaš hladilnik.

Za konec pa še nasvet, kako zamrzniti jajca. Ja, jajca lahko shranite tudi v zamrzovalnik, kjer počakajo tudi do 4 mesece. Postopek zamrzovanja je preprost: jajce strete in ga rahlo umešajte ter prelijte v skodelice za ledene kocke. Pomembno je le, da jajca namenjena za zamrzovanje označite z datumom, ker se drugače lahko močno zastrupite.

P.S.
Še odgovor na vprašanje iz komentarja: če bi tresljaji res škodovali jajcem, zakaj potem proizvajalci hladilnikov še naprej delajo nastavke zanje na vratih? Odgovor je preprost: ozaveščeni proizvajalci nimajo več vgrajenih nastavkov, ker je jajca najbolje hraniti v originalni embalaži, kjer je odtisnjen datum uporabe. Ohranite originalno embalažo, pa teh skrbi ne boste imeli.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021