Rubrika: Dobro je vedeti
Koščice marelic proti raku
Marelice so vsestransko sadje, največ hranljivih snovi pa se skriva v delu, ki ga običajno vržemo proč - Bodite pozorni na koščice!
Marelica ima razmeroma veliko koščico, ki pa ohranja svežo sredico celo več kot leto dni! Poleg tega analize kažejo, da ima sredica izredno veliko vitamina B17, zdravih vlaknin, železa in vrste drugih sestavin, ki dokazano zavirajo razvoj rakastih celic in izboljšujejo krvno sliko.

Ko se boste naslednjič prenajedali tega sadeža (mimogrede: ali ste vedeli, da marelice spadajo v redko skupino sadnih vrst, ki jih lahko jeste, kolikor hočete, pa ne redijo in ne obremenjujejo procesov presnove, torej želodca in črevesja?), shranjujte koščice. Ko jih boste nabrali dovolj, strite trdo lupino in obdržite le mesnato sredico veliko kot mandelj. Sredice potem 2 do 3 dni na močnem soncu posušite, dalje pa jih lahko uporabite podobno kot mandlje, kar pomeni, da so te sredice primerne tudi za prigrizek ob televizorju. Tokrat za spremembo zdrav prigrizek.

Zmleta jedrca lahko dodajate k pecivu, z njimi lahko potresete tudi testenine, ali pa jih dodate k juham. Zmleta jedrca so zanimiva tudi za solatne prelive in še kup drugih idej se najde.

Marelične koščice imajo v primerjavi z drugimi jedrci razmeroma veliko cianida, ki je lahko zdravju škodljiv. Nekateri nutricisti zato priporočajo, da ni dobro pojesti na dan več kot 35 koščic, za druge je dopustna meja 5 koščic. Glede tega je edino smiselno razlago doslej podal ameriški zdravniki dr. Ernest Theodor Krebs, ki pravi, da cianid v koščicah ni problematičen. Pravzaprav je celo koristen! To teorijo je razvil sredi prejšnjega stoletja, do sedaj pa je ni še nihče ovrgel. Po njegovem je to del zarote farmacevtov, ki tej teoriji nasprotujejo češ, da ni potrjena in preverjena na ljudeh. Krebs je prepričan, da je prav v cianidu ključ do uničenja rakavih celic.

Res je, da se znotraj vitamina B17 nahaja strupen cianid, ki je na slabem glasu kot modra galica. Vitamin B17, ki ga vsebujejo marelice, sestavljajo ena molekula hidrogencianida (modra galica), ena molekula benzaldehida (poznamo kot sredstvo proti bolečinam) in dve molekuli glukoze. Hidrogencianid in benzaldehid sta v samostojni obliki strupena, znotraj B17 pa sta stabilna, kemično neaktivna in nestrupena. To spojino lahko stre samo encim beta glukozidaza, ki pa je prisoten samo na mestih, kjer se nahajajo rakave celice. Prav zaradi tega vitamin B17 deluje selektivno in na celičnem nivoju učinkuje kot super-strup.

Naj dodamo še to, da se B17 s podobno zgradbo nahaja tudi v koščicah jagodičevja, jabolk, oreščkih, lanenem semenu, bambusovih vršičkih, koščicah breskev, češenj in sliv, pa tudi v ajdi, kalčkih in v mnogih drugih rastlinah iz vsakdanje prehrane. Prav toliko B17, kot ga je v koščicah marelic, ga je tudi v grenkih mandljih (pravzaprav: bolj so grenki, več je B17).

Več o vitaminu B17 si lahko preberete v prispevku Zakaj toliko skrivnosti okoli vitamina B17.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023