Datum: 30.7.2023 11:57:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
Najboljša zamrznjena sadje in zelenjava
že res, da smo sredi poletja, ko je sveže zelenjave in sadja na pretek, a vseeno v vročih poletnih mesecih prija tudi kaj hladnega. Denimo: zmrznjeno sadje ...
Nekatera zelenjava in sadje izgubi okus in vitamine, ko jih zamrznemo, pri nekaterih pa so razlike zares minimalne. Pozimi je priporočljivo jesti tako zelenjavo, ker drugih vitaminov ni, poleti pa lahko iz teh na hitro naredite sladoled, osvežilni smoothie, ali sadno solato. Nič ne moti, če kombinirate sveže z zamrznjenim, saj je denimo zamrznjeno sadje veliko bolj primerno za želodec, kot led. Pa še z ledom postane vsaka pijača vodena, z zamrznjenim sadjem pa ne.

1. Borovnice
Borovnice so bogate z vitaminom C in E tudi, kot so zamrznjene. Poleg tega vsebuje skodelica borovnic le 71 kalorij, kar je dobro tudi za tiste, ki hujšate. In še: ali ste vedeli, da borovnice odpravljajo gube na obrazu? Borovnice so zelo dobre tudi, če vas sonce preveč opeče.

2. Češnje
Češnje imajo veliko oksidantov in so pravi balzam za vse, ki ste pod stresom. Češnje prav tako v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti. Poleg tega nekaterim sveže češnje povzročajo trebušne težave (napenjanje), zamrznjene pa ne. V hudi poletni vročini je spet najboljša kombinacija svežine in hladu.

3. Breskve
Breskve so zelo dobre pri hujšanju, ker vam vzbujajo občutek sitosti, imajo zmerno količino sladkorja in so bogate z vitaminoma A in C. Breskve prav tako blagodejno vplivajo na regeneracijo kože, bolj kot zamrznjene pa so lahko slastne v obliki kompota, ki ga prav tako lahko zelo dobro ohladimo.

4. Špinača
Špinača je še vedno zelenjava z največ železa, ima pa tudi veliko antioksidantov in deluje protivnetno. Njene lastnosti se tudi potem, ko jo zamrznete, ne spremenijo bistveno, je pa dobro vedeti, da ima kuhana špinača več železa, kot surova. Če jo želite jesti surovo, jo kombinirajte z živili, ki vežejo nase železo. To pa so perutnina, ribe, brokoli, pa tudi pomaranče.


5. Brokoli
Brokoli zelo pomaga pri zniževanju holesterola, pri razstrupljanju, blagodejno deluje na delovanje jeter, želodca, ima veliko vitamina A in C in je eden temeljnih živil v boju proti slabokrvnosti.

6. Robide
Raziskave kažejo, da imajo robide dvakrat toliko antioksidantov kot borovnice, jagode, ali maline. Skodelica robid vsebuje 8 gramov vlaknin in mangana, kar je dobro predvsem za krepitev mišic in kosti. Robide tudi v zamrznjenem stanju ne izgubijo veliko svoje hranljive vrednosti.

7. Artičoke
Artičoke s svojim sladkim okusom zagotavljajo telesu predvsem vlaknine, imajo pa tudi izredno veliko beljakovin, maščob, fosforja, kalija, železa, kalcija, vitaminov A, B, E in K, pomemben je tudi natrij ... Tako vsestransko zelenjavo boste težko našli, poleg tega pa vložene in zamrznjene ohranijo večino svojih pozitivnih lastnosti. Artičoke so vsekakor gurmanska specialiteta, ki jo premalo uživamo.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021