Datum: 29.8.2021 18:33:35 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 prednosti limonade
Limonada je veliko bolj zdrava, kot katerakoli druga pijača. Seveda mora biti naravna in brez sladkorja ...
Ker so gostinci že davno spoznali, da so naravne limonade zelo osvežilne in priljubljene pijače, jih danes najdemo v skoraj vseh lokalih. Stisnjeno polovičko limone in nekaj vode prodajajo tudi 10-krat dražje, kot so realni stroški, zato se mnogi znajdejo in naročijo cenejši čaj z limono in kozarec vode. A bolj kot gostinska iznajdljivost je dobro poznati pozitivne učinke limonade.

1. Limonada krepi sklenino
Sok limone razredčen v ustih uravnava kislino, nevtralizira obloge sladkorja na zobeh in s tem krepi sklenino. Zato vam svetujemo, da vsako jutri popijete kozarec limoninega soka, kar vam bo popravilo tudi zadah iz ust.


2. Limonada in hujšanje
Limonada ima zelo malo kalorij in pomaga pri premagovanju lakote. Po kozarcu limonade ne boste nikdar lačni, pa tudi žejni ne, zato lahko med shujševalno dieto popijete kolikor hočete limonade, ki pa mora biti obvezno naravna in brez sladkorja (ali pa vsaj uporabite stevio - umetnih sladil se v vsakem primeru izogibajte).

Nekateri nutricisti so celo mnenja, da lahko z limonado tudi hujšate in sicer tako, da pred vsakim obrokom popijete pol litra limonade, potem pa v vašem želodcu ne bo ostalo veliko prostora za preostanek. Gost limonin sok namreč skrči želodec in ste zaradi tega manj lačni, pojeste pa tudi manjše porcije.

3. Vitamin C
Danes že vsi vemo, da čaj z limono sploh nima veliko vitamina C, naravna in sveža limonada pa je prava zakladnica. Optimalno je, če je limonada ohlajena na 16 stopinj Celzija. Pri tej temperaturi pride v naše telo največ vitaminov. Pa ne zaradi hladne temperature, pač pa zaradi dejstva, da se vsa hrana, ki potuje skozi naš prebavni trakt segreje (to je pomembno predvsem pri sladoledu) za približno 8 stopinj. Sicer pa, vitamin C krepi imunski sistem, preprečuje prehlad, stimulativno vpliva na lasišče, najpomembnejša stvar pa je, da limonada uravnava delovanje limfnega sistema, kar je dobro vedeti pri zatečenih bezgavkah.


4. Limonada namesto vode
V poletnih mesecih imejte v hladilniku vedno vrč vode v katerega ste stisnili sok limone, ali dveh. Pri limonadi ni treba pretiravati z limoninim sokom, je pa res, da limonada preprečuje dehidracijo, spodbuja delovanje jeter in prebavnega trakta.

5. Limonada za možgane
V limonadi najdemo veliko kalija, ki je eden ključnih elementov za nastanek nevronskih povezav. po popiti limonadi smo zato aktivnejši, naši možgani pa aktivnejši. Še boljši učinek je, če limonado pijete zvečer, kajti možgani so najbolj aktivni takrat, ko spimo. Poleg tega limonada pomirja, pomaga pri premagovanju stresa.

Še nekaj ... Če vam okus limonade ni všeč in, če je tako tudi s kislimi kumaricami, potem je velika verjetnost, da je vaše telo zakisano. V takem primeru se nikar ne silite s pitjem, pač pa raje iz svojega jedilnika črtajte ocvrto hrano, alkohol, kavo, zelenjavne sokove, kalčke, za vedno se odpovejte prehranskim dodatkom z magnezijem in kalcijem ...
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021