Datum: 27.6.2022 19:31:27 - Rubrika: Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Vsesplošno pravilo je, da naj bi na dan popili 2 do 3 litre vode. To je res, vendar je velja za vse in vsakogar.
Voda predstavlja 78 % našega telesa. In če izgubimo samo 5 % tekočine, se lahko pojavijo prve težave. Pri 10 % je že nevarno za notranje organe. Ker pa nam suhoparni statistični odstotki ne povedo veliko, poglejmo omenjene podatke bolj podrobno.

Najprej velja omeniti, da moramo piti vsako uro. Tudi če niste žejni, se potrudite narediti vsaj nekaj požirkov. Sprva vam bo šlo mogoče težje, po treh dneh pa se bo telo navadilo. Splošno velja, da moški potrebujejo 3,5 dcl za vsakih 10 kilogramov teže, ženske pa 3 dcl. Če ste torej moški in imate 80 kilogramov, potrebujete na dan 2,8 litra vode oziroma vsako uro vsaj kozarec, če ste ženska in imate 60 kilogramov, pa je že manj kot dva litra. Podobna matematika velja tudi za otroke.


Seveda so to osnovna priporočila in veljajo pri nizki telesni aktivnosti in sobni temperaturi. Kadar je vroče in športate, potrebujete bistveno več tekočine. V takih primerih velja, da preveč tekočine nikdar ne škodi, premalo pa.


Če je le mogoče, pijte čisto vodo brez dodatkov. Nikar ne pijte sladkih pijač, tudi ledenih čajev, ali tonikov ne. Sladke pijače namreč vsebujejo veliko soli zaradi katerih smo še bolj žejni, da bi pa proizvajalci prikrili sledi soli, pa dodajajo ogromne količine sladkorja. Ne pustite se ujeti v zanko, ki nikomur ne koristi.

In še en nasvet velja upoštevati. Zjutraj, še pred zajtrkom, je vedno dobro popiti kozarec mlačne vode, da prebudite tudi prebavo. Nikakor pa tega ne naredite med umivanjem zob, še posebej, če uporabljate zobno pasto s flourom.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021