Datum: 22.7.2023 20:50:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
7 veselih resnic o čokoladi
Čokolada ne redi. Čokolada ne povzroča glavobolov, mozoljev, tudi holesterola ne povišuje. Čokolada sploh ni neprimerna. Kaj pa potem je?
Resnica o čokoladi je povsem drugačna, kot si mislite. Čokolada ni nevarna! Uživanje temne čokolade je celo priporočljivo. Tudi za tiste s povišano sladkorno, holesterolom in tudi za tiste, ki hujšajo. Zato objavljamo 7 mitov o čokoladi, ki vas bodo presenetile.


Mit 1: Čokolada ima visoke vrednosti kofeina
100 gramov čokolade ima samo 5 mg kofeina. 2 dcl čokoladnega mleka ima 6 mg kofeina. Skodelica kave ima med 65 in 135 mg kofeina. Čokolada sicer ima nekaj kofeina, a v majhnih količinah.

Mit 2: Čokolada ima veliko nasičenih maščob in povišuje holesterol
Čokolada ima precej stearinske kisline, ki spada v skupino nasičenih maščob. Zato ima 100 gramov čokolade podoben učinek, kot 100 gramov ogljikovih hidratov. Spada pa holesterol, ki ga proizvede čokolada, v skupino HDL, to je dober holesterol.

Mit 3: Čokolada nima hranilne vrednosti
Čokolada je bogata z magnezijem, bakrom, železom, cinkom ... Čokolada ima tudi veliko antioksidantov (po strukturi podobne tistim v čajih in rdečem vinu - 100 g čokolade ima toliko hranljive vrednosti, kot 1 1/2 dcl vina). Ob tem pa moramo dodati, da ima temna čokolada veliko več antioksidantov, kot mlečna čokolada.


Mit 4: Čokolada povzroča zobno gnilobo
Zobno gnilobo povzroča sladkor, ne pa čokolada. In še to sladkor, ki ostaja v ustih, ki se prilepi na zobe. Če želite ohraniti lepe zobe, morate poskrbeti, da bo sladkor čim manj časa v stiku z zobmi. Po sladkanju s čokolado zato vedno naredite požirek sode, ali mineralne vode.

Mit 5: Čokolada povzroča glavobole
Mnogi se pritožujejo, da jih po čokoladi boli glava, kar je sicer res, vendar vzrok ni v čokoladi, pač pa v dodatkih. Močne glavobole lahko povzročijo mandlji, arašidi in lešniki. Če k temu dodate samo en požirek alkohola, so lahko glavoboli močnejši. Čokolade zato nikar ne mešajte z vinom.


Mit 6: Čokolade povzročajo mozolje, akne
Dermatologi so z raziskavami dokazali, da čokolada ne vpliva na razvoj mozoljev in aken, lahko pa to povzroči mleko. Če torej jeste temno čokolado, vas ni treba biti ničesar strah. Če pa jeste veliko mlečne in bele čokolade, pa stvari niso nedolžne. Bela čokolada spada namreč med največje povzročitelje mozoljev.

Mit 7: Čokolada redi
Mnogim, zlasti ženskam bo odleglo: čokolada namreč ne redi. Seveda, če ne pretiravate. Tablica temne čokolade ima približno 220 kalorij, kar ni bistveno več od druge hrane. Poleg tega pa, če čokolado jeste počasi, zmanjšuje apetit in lahko s čokolado celo hujšamo. Seveda pa to spet ne pomeni za mlečno čokolado z najrazličnejšimi dodatki.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021