Datum: 5.3.2023 21:41:00 - Rubrika: Dobro je vedeti
4 stvari, ki povzročajo slab zadah
Slab zadah pogosto povezujemo s slabo higieno, je pa najpogosteje posledica hrane, ki jo pojemo. Pa ne saom čebule in česna, je še veliko več ...
Največja zabloda sodobnega sveta je, da večina ljudi misli, da lahko z najrazličnejšimi dodatki zakrije slab zadah. Ni res! Z raznimi bonboni, žvečilnimi in podobnimi pripomočki le ustvarimo neprijetno in nenaravno mešanico vonjav, kjer običajno še bolj poudarimo, da imamo težave z zadahom.

Pa vendar ... Slab zadah nastane tudi zaradi hrane, ki jo zaužijemo. Objavljamo štiri najbolj značilne, kjer morate računati z neprijetnim zadahom.


1. Alkohol
Alkohol deluje kot diuretik (gre za zdravilo, ki pospešuje izločanje urina iz ledvic). Velike količine alkohola spodbujajo izločanje vseh vrst telesnih tekočin, kar že samo po sebi povzroča neprijetne vonjave in lahko pripelje celo do dehidracije. Suha usta tako niso iz trte izvita in res je, da smo že po enem kozarcu vina še bolj žejni in vedno bolj. Pomanjkanje sline v ustih tudi pomeni, da imamo v ustih vse več encimov, ki sicer skrbijo za razgradnjo hrane, imajo pa močan in oster vonj. Slab zadah, kot posledica alkohola, lahko enostavno omilite že s kozarcem vode.

2. žvečilni z mentolom
žvečilni z mentolom vsekakor dobro skrijejo slab zadah, a kaj, ko vse skupaj traja samo nekaj minut. Kaj pa potem? Potem pride do izraza sladkor in predvsem žveplo, ki je obvezna sestavina vseh žvečilnih. žveplo v ustih ima enak vonj, kot najbolj predirni vetrovi. Res je, da je žvepla v žvečilnih resnično komaj za vzorec, a dovolj, da se vonja. Kaj je rešitev? Izbirajte žvečilne in naravnih sestavin, še raje pa v ustih imejte nekaj, kar proizvaja slino. Samo tako boste res prikrili slab zadah.


3. Rdeče meso
Neprijetna vest za vse mesojedce je, da meso povzroča slab zadah. Meso namreč vsebuje oblije proteinov, ki jih prebavni trakt ne more tako hitro predelati. Z energetskega vidika je to dobro, ker telo črpa energijo še dolgo po zaužitju, z vidika slabega zadaha pa ne, ker meso, ki obstoji v želodcu, sprošča najrazličnejše pline med katerimi je po vonju najbolj izrazit amoniak. Ker je ustna votlina edina pot plina na svobodo, je slab zadah neizbežen. Kaj je rešitev? Meso uživajte po čim manjših koščkih, vmes pa razbremenite prebavo z nekaj žlicami zelenjave. In še: slab zadah zaradi mesa je še posebej izrazit pri hitri prehrani, traja pa lahko več ur (tudi tri in več).

4. Suho sadje
Da, tudi suho sadje se je znašlo na seznamu živil, ki povzročajo slab zadah. Vsebuje namreč ogromno sladkorja in netopnih vlaknin, celuloze in oblija zelo koristnih sestavin, vendar se tako sadje rado zatika za zabmi. Na take ostanke se potem nabirajo bakterije, ki povzročajo slab zadah. Kako se temu izoniti? Čudežni recept je zobna nitka.
vkj


Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021