Rubrika: Dobro je vedeti
5 stvari, ki jih ne smete jesti za zajtrk
Zajtrk je najpomembnejši obrok dneva, vendar to ne pomeni, da lahko pojeste karkoli samo zato, da lahko rečete, da ste zajtrkovali
Od tega, kaj pojeste zjutraj, je lahko odvisen cel dan. Če boste jedli težko in neprimerno hrano kamor vsekakor sodijo testenine, se boste cel dan počutili utrujeno in zaspano. Če boste jedli stvari, ki obremenjujejo želodec, vas bo cel dan tiščalo v trebuhu in se boste težko koncentrirali. Če jeste stvari, ki odvajajo, boste cel dan letali na stranišče ... Zato je včasih celo bolje zajtrk preskočiti, kot pa jesti stvari, ki vam škodujejo. A to naj ne pomeni, da med zajtrkom in kosilom ne preteče več kot 4 ure!

Slanina, šunka in klobase
Veliko ljudi si za zajtrk privošči sendvič. Nikar! Sendviči spadajo med 10 največjih prehranskih nadlog človeštva in povzročajo težave z diabetesom, redijo, za 7-krat pa se poveča tudi nevarnost za raka na črevesju. Zato, če je le mogoče, zjutraj ne jejte mesa, zlasti ne industrijsko predelanega.

Kosmiči
Niso vsi kosmiči enaki. Veliko je namreč takih, ki imajo ogromno sladkorja in daleč preveč ogljikovih hidratov, da bi jutranja OH-bomba koristila vašemu zdravju. že res, da vam eksplozija sladkorja da nekaj energije, vendar za kratek čas. Res kratek. že po pol ure boste lačni, utrujeni, dan pa izgubljen. Pri kosmičih izbirajte tiste, ki imajo veliko celuloze in proteinov.


Sladice in pekovsko pecivo
Mislite, da so izdelki iz bele moke in z veliko sladkorja koristni za vaše zdravje? Kje pa! Čim dlje od njih! Poleg povišanega sladkorja v krvi, višjega krvnega pritiska in še kopice drugih neprijetnosti (povezava med sladkorjem v krvi in karcinomom je znanstveno potrjena), boste čez pol ure spet lačni. Prekletstvo pekovskega peciva pa ni v tem, da redi, pač pa si boste po enem rogljičku želeli še enega in še enega. Bela moka in sladkor delujeta bolj kot najhujše droge (ljudje smo danes za 65 % debelejši, kot pred 50 leti!).

Pripravljeni sendviči, pripravljena hrana
Če svoj zajtrk kupite v trgovini ali, bog ne daj, na črpalki, morate biti zelo pogumni. Ste prepričani, da ste kupili sveže pripravljen sendvič? Seveda niste! Pa četudi vas trgovec prepriča, da je to iz jutranje dostave, vedite, da je kupljena hrana polna konzervansov in natrija, ker samo tako lahko obdrži navidezno svežino do naslednjega dne, ko boste spet prišli in kupili "svežo" pošiljko.

Sadni jogurti
Bodite pozorni, kolikokrat greste na stranišče, če za zajtrk popijete sadni jogurt? Seveda spet velja, da vsi jogurti niso isti, a tisti z nekaj sto kalorijami in umetnimi sladili ter rokom uporabnosti več kot mesec dni, gotovo ne sodijo na police z zdravo hrano. Jogurti, pa naj imajo še tako zdrave kulture in sadje, so lahko tudi obremenitev za telo.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023