Datum: 30.5.2022 18:51:38 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj narediti, ko vas boli zob?
Kadar gre za prehlad, pomagajo topli obkladki. Kadar pa luknjica preraste v kaj več, pa pomaga samo zobozdravnik. A dokler ne zberete poguma za obisk zobozdravnika, si lahko pomagate z domačimi zdravili.
Zapomnite si, bliže glavi je mesto bolečine, bolj boleče je. In zoboboli spadajo med težave, ki povzročajo najhujše bolečine. Kako te bolečine omiliti, še posebej, ker najstrašnejši zoboboli nastanejo prav v nedeljo zvečer, ko ne dela več noben zobozdravnik?Predstavljamo vam nekaj sestavin, ki jih ima (skoraj) vsako gospodinjstvo.

Najpomembnejša stvar pri zobobolu je, da ustavite dostop zraka na obolelo mesto. Ta namreč draži živce in še dodatno povečuje bolečino. V ta namen pomaga olje origana, sivkino olje, metino in tudi kokosovo olje, nekateri pa imate doma olje poprove mete in nageljnovih žbic. Dovolj je, da na obolelo mesto daste kapljivo olja in počakate, da se prilagodi na telesno temperaturo. V večini primerov bolečina hitro mine, žal pa ta metoda ne drži dolgo časa. Čez nekaj minut morate postopek ponoviti.

Ko vam uspe zaustaviti dotok zraka, je pomembno, da obolelo mesto pomirite. Vnetja prav tako povzročajo bolečine. To storite tako, da v ustih na obolelem mestu nekaj časa zadržujete liste zelja, pomagajo pa tudi ingver, zelena čebula in česen (to uporabite le, če veste, da ne boste nekaj ur za tem šli k zobozdravniku), uporabite lahko kurkumo, cimet, mangovo listje ter seveda kamilice. Kamiličen čaj je v naših krajih med najbolj poznanimi in univerzalnimi zdravili.

Na koncu pa ne pozabite, da so težave z zobmi v veliki meri povezane s hrano, ki jo uživate. že res, da veliko vpliva redno čiščenje, vendar pa lahko veliko za svoje zobe naredite, če po sladki pijači naredite požirek, ali dva navadne vode. Če je le mogoče, si zeljno solato pustite za konec (ta ima namreč čistilni učinek). Mleko, kava in vsi izdelki v katerih je pšenica (pice, testenine) pospešujejo nastajanje sluznice, kar še dodatno povečuje zobne obloge in nevarnost za karies. Nenazadnje pa si zapomnite tudi to, da je lahko problematična celo voda iz pipe.

Kdaj ste na zadnje dali pregledati vodo, ki jo pijete?
Erika Volk
(Imgur.com)


Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021