Datum: 17.5.2023 11:52:46 - Rubrika: Zanimivosti
Zakaj je pomembna barva hrane?
Dan je dobro začeti z rdečo barvo in ga končati z vijolično
Barva živil razkriva hranljive snovi, ki jih le-ta vsebujejo. Vitamini, minerali in drugi elementi določajo barvo, zato lahko - če poznate barvno lestvico - že na prvi pogled določite, katera hrana vam ustreza. Razkrivamo osnovne barvne skupine:Rdeča
Rdeča živila so predvsem dobra za zdravljenje trebušne slinavke in raka na jajčnikih. Ko so 15 tisoč ženskam naročili, naj vsak dan pojedo pol skodelice paradižnikovega soka, se je tveganje za nastanek raka na jajčnikih po samo treh tednih zmanjšal za 50 odstotkov. Podobne učinke so zabeležili tudi z rdečo papriko in jagodami.

Oranžna
Oranžna živila blagodejno vplivajo na želodec in črevesje. Sladek krompir, buče, korenje in pomaranče upočasnijo rast raka dojk. Dovolj je, če oranžna živila jeste samo trikrat na teden.

Rumena
Rumena živila so priporočljiva za požiralnik in tudi pljuča. V to skupino spadajo zlasti agrumi (grenivke, limone, papaja, pa tudi mandarine). živila imajo veliko vitamina C, močne antioksidante in so bogata s flavonoidi, ki zavirajo rast tumorjev. Rumena živila so priporočljiva za bolezni ust, žrela, želodca in tudi debelega črevesja. Rumena živila razstrupljajo telo, vendar delujejo le, če popijete dvakrat na dan po en deciliter rumenega soka.

Zelena
Zelena živila zdravijo bolezni pljuč, dojk in jajčnikov. Vse vrste solat, ohrovt, brokoli, cvetača in zelje so bogati z glukozinolati in vitaminom K. Zelena živila so tudi primerna za sladkorne bolnike, dobro pa je, da imate vsaj en obrok na dan sestavljen pretežno iz zelenih živil.

Rjava
Gobe, česen, čebula, drobnjak so bogati z antioksidanti in protimikrobnimi sestavinami. Idealno bi bilo, če bi vsaj dvakrat na dan pojedli po tri žličke sesekljane čebule, česna, ali vsaj en obrok z gobami, ki imajo še posebej veliko vitamina D. Rjava živila so dobra za želodec in črevesja.
vkj


Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021