Datum: 8.4.2022 10:23:21 - Rubrika: Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Ali ste vedeli, da 90 % vsega, kar kupite, obvladuje zgolj deset podjetij? Temu pravimo tudi "iluzija izbire"
Deset megamultinacionalk je v letu 2020 ustvarilo za več kot 30 trilijonov dolarjev prometa. Naše hladilnike, omare in shrambe večinoma polnijo izdelki podjetij Coca-Cola, Mondelez (nekdanji Kraft), Nestle, Procter & Gamble (P&G), Johnson & Johnson, Unilever, Mars, Kellogg's, Pepsico in General Foods.

Med največjimi je Nestle, ki je prodal za 200 milijard izdelkov. Obvladujejo 8000 blagovnih znamk, pod njihovo okrilje pa ne sodijo samo izdelki iz čokolade in kave, pač pa tudi šamponi L'Oreal, hrana za otroke Gerber, oblačila Diesel, hrana za hišne ljubljenčke Purina in Friskies.

Tudi Procter & Gamble posluje dobro in so največji oglaševalec v Evropi in ZDA. Ustvarili so za 84 milijard dolarjev prometa in veljajo za največje inovatorje med velikimi. Njihov zadnji trend je, da v svoje izdelke vključujejo medicinske in znanstvene izsledke. Raziskave kažejo, da 4,8 milijarde ljudi pozna vsaj en njihov izdelek (med blagovne znamke sodijo Lacoste, Boss, Old Spice, Oral, Braun, Duracell ...).

Za konec pa še en zanimiv podatek. Leta 1983 je bilo 50 podjetij nadzorovalo 90 % trga. S povezovanjem in prevzemi je to število zdrsnilo na današnjih deset. Če bi poznali še lastniške strukture (znana je povezava med Coca-Colo in Pepsicom), pa se nam lahko že jutri zgodi, da bodo svet obvladovala samo štiri super podjetja.
Erika Volk


Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021